Uran-9 je novi ruski robotski tenk koji predstavlja kopneno vozilo dizajnirano za potrebe antiterorističkih i izvidničkih jedinica, kao i za vatrenu podršku ruskoj vojsci.

Rusko ministarstvo odbrane je najavilo da će formirati prvu jedinicu s borbenim robotima. Radi se o jedinici koju će činiti pet Uran-9 robotskih sistema, odnosno 20 borbenih vozila.

Nova vojna tehnologija i robotski sistemi mijenjaju načine ratovanja u svijetu.

U oktobru prošle godine je ruska vojska potvrdila da će integrisati rojeve borbenih dronova, robote i egzoskelete u borbenu opremu sljedeće generacije, a ranije ovog mjeseca je francuska vojska tokom treninga koristila robotskog psa pod nazivom Spot, kao i druge fascinantne robotske tenkove i vozila.

Prva robotska ruska vojna jedinica će biti eksperimentalna, a cilj je vidjeti kako će vojnici funkcionisati u kombinaciji s robotskim sistemima. Ako vježbe prođu dobro, uslijedit će obuka vojnog osoblja za upravljanje Uran-9 robotskim vozilima.

Uran-9 je proizvod Kalashnikov Concerna i predstavlja kopneno vozilo bez posade koje je dizajnirano da pomaže borbenim, izvidničkim i antiterorističkim jedinicama, ali i da po potrebi pruža vatrenu podršku. Robot težak 12 tona je opremljen Ataka navodećim naoružanjem, protivtenkovskim projektilima, Shmel-M raketnim bacačima, 30 mm 2A72 automatskim topom i 7.62 mm mitraljezima.

Prvi put je testiran u građanskom ratu u Siriji, ali su njegove performanse bile loše. Robot nije mogao izvršiti niz misija za koje je bio zadužen. Ipak, od tada su njegov domet, vrijeme reakcije i druge funkcije poboljšanje, a zvanično je u službu ušao 2019. godine.

Izvor: klix

Komentari

komentara