RUSIJA je priopćila da će protjerati jednog talijanskog diplomata u znak odmazde za “neopravdane i neprijateljske poteze” vlade u Rimu, koja je krajem ožujka protjerala dvojicu ruskih dužnosnika pod optužbom za špijunažu.

Prema priopćenju ruskog Ministarstva vanjskih poslova, vojni pomorski ataše talijanskog veleposlanstva u Moskvi proglašen je nepoželjnom osobom te mora napustiti ruski teritorij u roku od 24 sata.

Talijani: Ruska odluka je nepravedna

Ta je nota prenesena talijanskom veleposlaniku koji je pozvan u rusko ministarstvo. Moskva je tu odluku opravdala “neopravdanim i neprijateljskim potezima talijanskih vlasti protiv Ureda vojnog atašea ruske ambasade u Rimu”.

Italija je smjesta reagirala i odluku Moskvu ocijenila “neutemeljenom i nepravednom”, ističući da je donesena kao odgovor na legitimnu mjeru talijanskih vlasti za obranu vlastite sigurnosti.

Rim je krajem ožujka protjerao dvojicu ruskih diplomata nakon što je otkriveno da su u suradnji s kapetanom talijanske mornarice uspjeli doći do povjerljivih dokumenata koji sadrže podatke o talijanskoj vojsci i suradnji s NATO savezom.

Talijanska policija tada je navela da je uhvatila na djelu ruske i talijanske dužnosnike tijekom sastanka, i to u trenutku kada je talijanski kapetan predao ruskim dužnosnicima dokumente, za što je u zamjenu dobio 5000 eura. Talijanski časnik je uhićen, dok su dvojica ruskih dužnosnika zaštićena svojim diplomatskim statusom.

Protjerano je dosta ruskih diplomata

Posljednjih tjedana zaredala su se protjerivanja ruskih diplomata iz brojnih zapadnih zemalja zbog napetosti oko Ukrajine i stanja Alekseja Navalnog u sibirskom zatvoru te u znak solidarnosti s Češkom koja je zbog špijunaže protjerala čak 18 ruskih diplomata. 

Češka vlada je prošlog tjedna optužila ruske tajne službe da su odgovorne za eksploziju skladišta streljiva 2014. u kojoj su dvije osobe poginule, protjeravši 18 ruskih diplomata zbog sumnje u špijunažu.

Moskva je uzvratila istom mjerom te je zatražila da ruski teritorij napusti 20 čeških diplomata.

Češki ministar unutarnjih poslova Jan Hamaček zatražio je od partnera u EU i NATO-u da protjeraju ruske diplomate kao znak potpore Pragu u sukobu s Moskvom. Slovačka i baltičke zemlje odlučile su protjerati ukupno sedam ruskih diplomata, a danas je i Rumunjska odlučila protjerati jednog ruskog diplomata.

Izvor: index.hr

Komentari

komentara