Dva ruska ratna broda prošla su danas kroz Bosfor, čime je Moskva, zajedno sa još 15 manjih brodova koji su uplovili u Crno more, pojačala svoje pomorsko prisustvo u tom regionu, u trenutku pogoršanih odnosa sa Zapadom i Ukrajinom.

Dva desantna broda klase “Ropuča” iz ruske Sjeverne flote, prešla su Bosfor danas, a očekuje se da će još dva takva plovila, ovog puta iz ruske Baltičke flote, uskoro preći moreuz, potvrdio je Rojtersov izvještač iz Istanbula.

Novinska agencija RIA danas je izvijestila da je 15 manjih brodova iz sastava ruske Kaspijske flotile završilo svoj prelazak u Crno more u okviru vježbe.

Kao dodatni znak pojačanih tenzija u regionu, Rojters navodi da je jedan brod s logističkim kamionima i opremom za NATO snage u Rumuniji prošao kroz Bosfor u petak uveče.

Ovo pomorsko pregrupisavanje poklapa sa ogromnim nagomilavanjem ruskih trupa u blizini Ukrajine, koje je Moskva objasnila odbrambenom vojnom vježbom, a istovremeno je došlo da eskalacija sukoba u istočnoj Ukrajini između proruskih separatista i ukrajinskih vladinih snaga.

Rusija je takođe privremeno ograničila kretanje stranih ratnih brodova i drugih plovila u blizini Krima što je potez koji su osudili i Kijev i Vašington.

Odnosi Rusije s Vašingtonom, koji je prošle nedjelje otkazao razmještanje dva svoja ratna broda u Crno more nakon žestokih ruskih protesta, nalaze se na najnižem nivou poslije Hladnog rata, a Moskva je juče protherala 10 američkih diplomata u znak odmazde zbog nedavnog protjerivanja istog broja ruskih diplomata iz SAD.

Izvor: glassrpske

Komentari

komentara