10.1 C
Travnik
Petak, 29 ožujka, 2024
NaslovnicaZanimljivostiProteinsko varivo: Recept za fino jelo na žlicu u koje ide sve...

Proteinsko varivo: Recept za fino jelo na žlicu u koje ide sve što trebate potrošiti u frižideru

Ako pak nemate vremena za ovaj postupak, poslužiti se možete i već gotovim slanutkom iz konzerve. Zbog blagog okusa on se sjajno slaže s brojnim namirnicama.

Slanutak je odličan izvor bjelančevina biljnog porijekla – u 100 grama nalazi se oko 19 grama proteina, a ima vrlo blagi okus koji se može sljubiti s različitim namirnicama. Upravo zato češće bismo ga trebali stavljati u jela na žlicu.

Suhi slanutak možete i sami skuhati: večer prije namočite ga u vodi zajedno s četvrtinom žličice sode bikarbone. Ujutro isperite slanutak i preko njega prelijte svježu vodu, pa kuhajte na štednjaku oko sat vremena, odnosno dok se omekša toliko da ga možete zgnječiti između prstiju.

Ako pak nemate vremena za taj postupak, poslužiti se možete i već gotovim slanutkom iz konzerve. Zbog blagog okusa on se sjajno slaže s brojnim namirnicama, pa u varivo možete staviti koje god povrće je pri kraju roka valjanosti – tikvice, paprike, cvjetaču, brokulu i slično, odnosno ono što trebate potrošiti iz hladnjaka.

Sastojci za proteinsko varivo:
1 konzerva od 400 ml slanutka
1 konzerva od 400 ml sjeckane rajčice
400 ml povrtnog temeljca
300 grama krumpira
200 grama mrkvi
100 grama svježih listića špinata
15 grama sušenih rajčica
1 luk
1-2 češnja češnjaka
1 žlica koncentrata rajčice
1 čajna žličica dimljene paprike u prahu
½ čajne žličice kumina
½ čajne žličice sušenog timijana
¼ čajne žličice čilija u prahu
sol i papar po želji
maslinovo ulje
svježi peršin za posipanje

Priprema:
1. Zagrijte u loncu malo maslinova ulja, pa na njemu prepirjajte nasjeckani luk, krumpir i mrkve narezane na otprilike iste komade. Pirjajte dok povrće ne dobije zlatnožutu boju.

2. Povrću dodajte začine: kumin, čili, dimljenu papriku, sušeni timijan, sol i papar. Sve dobro promiješajte i pirjajte oko pola minute.

3. Dodajte nasjeckani češnjak i pirjajte oko pola minute.

4. Podlijte povrtnim temeljcem, rajčicom iz konzerve i koncentratom rajčice. Sve dobro promiješajte i dodajte ocijeđeni kuhani slanutak te nasjeckane sušene rajčice.

5. Poklopite lonac i kuhajte na laganoj temperaturi oko 20 do 30 minuta, odnosno dok se krumpir termički ne obradi do kraja.

6. Pri kraju kuhanja dodajte svježe listiće špinata i miješajte sve dok ne povenu.

7. Poslužite sa svježim peršinom i kriškom kruha. 

Prijatno/Dobar tek!

Izvor: punkufer

spot_img