Ruski premijer Mihail Mišustin odobrio je predlog za produženje sporazuma Rusije i Sjedinjenih Američkih Država o saradnji u svemiru do kraja 2030. godine, objavila je u subotu pres služba vlade.

„Sporazum između Rusije i SAD o saradnji u istraživanju i korišćenju svemira u miroljubive svrhe važiće do 31. decembra 2030. Predlog za njegovo produženje odobrio je premijer Mihail Mišustin“, navodi se u izveštaju, prenosi Tass.

Kako je saopštila pres služba, odluka je prethodno dogovorena sa SAD, a sama procedura biće završena nakon razmjene diplomatskih nota.

„Ovaj dokument je jedan od glavnih pravnih instrumenata koji stvaraju uslove za rusko-američku saradnju u istraživanju svemira“, navela je pres služba. „Proširenje sporazuma ispunjava interese obe zemlje i omogućiće efikasnu primjenu zajedničkih svemirskih projekata, dodaje se u saopštenju.

Sporazum između Rusije i SAD o saradnji u istraživanju i korišćenju svemirskog prostora u mirne svrhe potpisali su u Vašingtonu 17. juna 1992. godine ruski i američki predsednik Boris Jeljcin i Džordž H. V. Buš. Dokument je od tada produžen četiri puta, dodala je pres služba.

Izvor: nezavisne

Komentari

komentara