Očekujemo da odluka o uvođenju zaštitnih mjera bude jednoglasno usvojena na sjednici Savjeta ministara BiH u četvrtak, priopćeno je iz Saveza udruženja poljoprivrednih proizvođača Srpske

“Naše uporište, pored bilateralnih sporazuma i stanja domaćeg agrara, vidimo i u komentarima i naučnim studijama eminentnih svjetskih agroekonomista, stručnjaka koji imaju neutralan pristup”, dodaje se u priopćenju.

Iz Saveza dodaju da i svjetski agroekonomisti jedini izlaz iz problema poljoprivrednika vide u zaštiti domaće proizvodnje, kao i u uvođenju carina i taksi pri uvozu mesa, ali i uvođenju sezonskih ograničenja za voće i povrće. 

U priopćenju se dodaje da su spekulacije o poskupljenu hrane zlonamjerne i usmjerene na dizanje panike među potrošačima.

“Nema poskupljenja jer prostor za maržu je i te kako veliki danas i ekstra profit uvoznog lobija je ogroman”, poručuju iz Saveza.

Iz Saveza navode da ne traže nikakva sredstva.

“Naprotiv, uvođenjem zaštitnih mjera u budžet BiH bi se slile desetine miliona KM, koja bi, uz domaćinsku raspodjelu mogla biti raspoređena najugroženijima u ova teška vremena”.

Iz Saveza dodaju da će neko morati odgovarati za milionsku štetu koja je načinjena: “Krivične prijave i tužbe za naknadu štete protiv pojedinaca i države su neminovno rješenje svih nagomilanih problema domaćeg seljaka”.

Iz Saveza upozoravaju da će blokirati sve granične prelaze na kojima se vrši uvoz poljoprivrednih proizvoda. 

“Blokada će trajati sve do usvajanja proširene liste naših zahtjeva, a pored mjera zaštite domaće proizvodnje, zahtjev će biti i raspuštanje Savjeta ministara”, poručuju oni.

Izvor: nezavisne

Komentari

komentara