POLICIJA je na graničnom prijelazu Stara Gradiška uhvatila muškarca koji je u zemlju pokušao unijeti fosile neprocjenjive vrijednosti, priopćila je brodsko-posavska policija.

Muškarca starog 46 godina s fosilima u automobilu slovenskih registracija su uhvatili 17. travnja u 20:25.

U policijskom priopćenju navode da su policajci iz Postaje Stara Gradiška posumnjali na to da se u unutrašnjosti automobila nalazi krijumčarena roba. Njihove sumnje su ubrzo potvrđene, pa je tako, u suradnji s carinicima, u prtljažnom prostoru automobila pronađena veća količina fosila, raznih životinjskih ostataka, za koje vlasnik nije imao nikakvu dokumentaciju.

Policajci su osumnjičeniku privremeno oduzeli fosile raznih veličina i oblika te nastavljaju daljnji rad, kriminalističko istraživanje, te podnošenje odgovarajuće prijave mjerodavnom tijelu, navodi se u policijskom priopćenju. 

Što kažu prirodoslovci?

Predstavnici Hrvatskog prirodoslovnog muzeja iz Zagreba i Muzeja Brodskog Posavlja danas nastavljaju s postupkom preuzimanja, odnosno preliminarnog determiniranja i fotografiranja uzoraka. Potom će stručne osobe Hrvatskog prirodoslovnog muzeja iz Zagreba privremeno, do rješavanja pravnog statusa, preuzeti i pohraniti paleontološku građu u svoje nove, suvremene čuvaonice. Također će provesti nužne zahvate u skladu s pravilima struke, a u smislu preventivne zaštite i sprječavanja propadanja građe, objavila je policija.

Viši kustos, voditelj Geološko-paleontološkog odjela Hrvatskog prirodoslovnog muzeja iz Zagreba, Dražen Japundžić je rekao: “Odmah smo se odazvali pozivu iz Ravnateljstva policije te su nam policijski službenici u Postaji granične policije Stara Gradiška omogućili uvid u predmetnu građu/fosilne nalaze, kako bismo dobili informacije o njihovu sadržaju i vrijednosti. Uvidu je prisustvovala i kustosica Muzeja Brodskog Posavlja, kolegica Ivana Maruščak.”

“Ovo je za nas paleontologe od neprocjenjive vrijednosti”

“Nakon pregleda potvrdili smo da se radi o vrlo vrijednoj, dragocjenoj i, za nas paleontologe, fosilnoj građi od neprocjenjive vrijednosti. Građa predstavlja ostatke fosilne faune iz geološkog razdoblja srednjeg miocena (prije cca 15 mil. godina), a najzastupljeniji su ostaci (zubi, čeljusti) fosilnih praslonova (Gomphotherium i Prodienotherium), fosilnog nosoroga (Brachypotherium), fosilnih svinja (Conohyus), fosilnih dabrova, jelena, goveda itd. Također smo u građi razaznali 3-4 primjerka fosilnih vodozemaca (Salamander). Primjerci nisu očišćeni niti preparirani, tako da vjerojatno sadrže i druge fosilne vrste, koje se trenutno ne mogu determinirati. Kao što sam već rekao, to je vrlo vrijedna i bogata fosilna građa i zasigurno će nam dati nove znanstvene spoznaje o životu, klimi i okolišu u pradavnoj zemljinoj prošlosti na području srednje Europe”, dodao je.

Japundžić je rekao i da izuzeta građa ima i svoju veliku materijalnu vrijednost (u ovom slučaju nekoliko desetaka tisuća eura) te da je zanimljiva ilegalnim trgovcima. Također predstavlja velik, pozitivan, doprinos geološko-paleontološkoj i muzejskoj struci te prirodoslovlju općenito, dodao je.

Izvor: index.hr

Komentari

komentara