10.1 C
Travnik
Petak, 29 ožujka, 2024
NaslovnicaBiHPenzioneri u FBiH jedini bez ikakve pomoći vlasti

Penzioneri u FBiH jedini bez ikakve pomoći vlasti

Očekujemo od Novalića da će na sastanak u maju doći s prijedlogom koji će nam biti prihvatljiv, kaže Kožul

Nakon što je Vlada Republike Srpske i zvanično donijela odluku o dodjeljivanju jednokratne novčane pomoći penzionerima, ova najugroženija socijalna kategorija u Federaciji i zvanično je ostala „crna rupa“ na Balkanu, ali i u Evropi.

Lijekovi i hrana

Naime, poznato je da su sve države regiona još prošle godine donijele odluku o jednokratnoj novčanoj pomoći penzionerima, a neke su čak dijelile i tzv. korona pakete koji su sadržavali osnovne životne namirnice pa i osnovne lijekove i vitamine. I manji bh. entitet odlučio je u ove svrhe izdvojiti 15,6 miliona KM, a penzioneri će, u zavisnosti od visine svojih primanja, dobiti između 50 i 80 KM.

Dakle, jedino Vlada FBiH, s Fadilom Novalićem na čelu, nije donijela ovakvu odluku i ni na koji način nije pomogla penzionerima na teritoriji FBiH. Da stvar bude još gora, penzioneri u FBiH dobili su i odbijenicu kada je u pitanju redovno godišnje usklađivanje penzija ili, bolje rečeno, redovno godišnje povećanje penzija.

Ivan Kožul, predsjednik Saveza kantonalnih udruženja penzionera FBiH, za „Avaz“ je kazao da su na posljednjem sastanku u Vladi FBiH predstavnici penzionera tražili da se penzije usklade i u ovoj godini prema Zakonu o PIO FBiH.

– To tražimo i dalje. Sastanku je prisustvovao, osim resornog ministra, i premijer FBiH. Na tom sastanku smo se trudili da dobijemo usklađivanje i ove godine, jer je to jedini način da održimo status koji smo dostigli. Nismo uspjeli. Bio je i prijedlog da se ide s jednokratnom novčanom pomoći. Mislim da je to dobar prijedlog, ali ne smije se zbog toga odustati od usklađivanja. Nismo se uspjeli dogovoriti, a premijer Novalić predložio je novi sastanak, koji bi trebao biti održan krajem maja – pojasnio je Kožul.

Dodao je da penzioneri od Novalića očekuju da će na novi sastanak doći s prijedlogom koji će biti prihvatljiv.

– Bilo bi dobro da se dodijeli jednokratna novčana pomoć, ali prioritet mora biti usklađivanje. Većina država je dala svojim penzionerima jednokratnu pomoć, stoga bi i Vlada FBiH trebala imati razumijevanja za najugroženiju kategoriju, koja zbog pandemije više troši za lijekove i hranu – istakao je Kožul.

Novčana pomoć

Ističe da je Federacija do sada izvršavala sve obaveze prema penzionerima.

– Trebamo se izboriti za usaglašavanje i jednokratnu novčanu pomoć u ovoj godini. Nadam se da će premijer Novalić ispuniti naše zahtjeve – naglasio je Kožul.

Izmjene Zakona o PIO

– Bilo je prijedloga da se pokrenu izmjene Zakona o PIO, tačnije da se promijeni član 80., a koji govori o vanrednom usklađivanju penzija. Postoji i mogućnost da Vlada FBiH donese posebnu odluku na osnovu koje bi se uradilo usklađivanje – pojasnio je Kožul.

Izvor: avaz

spot_img