Sad se sve dozvole izdaju na nivou entiteta, a komisija koja će ih izdavati ubuduće će biti sastavljena na drugačiji način, kaže Podić

Zastupnici Predstavničkog doma Parlamenta FBiH će se na današnjoj sjednici izjasniti o dopunama Zakona o električnoj energiji, kojim će se i formalno zabraniti izgradnja malih hidroelektrana snage do i uključivo 10 megavati (MW) na cijeloj teritoriji Federacije.

Izvanredan korak

Zakon je dopunjen, prije svega, odredbom u članu kojim se definira šta su to male hidroelektrane – kao „hidroenergetski objekt instalirane snage do i uključivo 10 megavati“, što u dosadašnjem Zakonu i podzakonskim aktima nije bilo definirano.

Član 78. Zakona dopunjen je odredbom člana kojom se obustavlja izdavanje energetskih dozvola za male hidroelektrane na cijeloj teritoriji FBiH, a čime se onemogućava izdavanje odobrenja za građenje od bilo koje nadležne institucije.

Anes Podić iz Udruženja „Eko akcija“ za „Avaz“ je kazao da se nada da je odzvonilo malim hidroelektranama u FBiH.

– Ali s našim parlamentarcima nikad ne možete biti sigurni. Ovo je izvanredan korak u pravcu potpunog okončanja gradnje malih hidroelektrana. Ipak, nije sve gotovo, jer postoji veliki broj onih koji su dobili koncesione ugovore. Oni teoretski mogu graditi hidroelektrane u roku od tri godine, koliko je ostavljeno prijelaznog vremena nakon stupanja na snagu izmjena Zakona – pojasnio je Podić.

Okolišne dozvole

Ulijeva nadu, kaže, i to što su izmijenjeni pravilnici u vezi s dobivanjem okolišne dozvole.

– Dosad su veliki broj njih izdavali kantoni pa je tu bilo popriličnog nereda. Sad se sve dozvole izdaju na nivou FBiH, a komisija koja će ih izdavati ubuduće će biti sastavljena na drugačiji način. Kada spojimo ovo dvoje, možemo očekivati da će veliki broj naših rijeka biti spašeno – naglasio je Podić.

Posebno je naglasio da su sve mini hidroelektrane u BiH u toku 2020. godine proizvele svega 2,2 posto ukupne električne energije.

Građanski bunt

– Nije ovo pobjeda ekoloških udruženja. Ovo je velika pobjeda građana u FBiH. U proteklom periodu imali smo niz pobuna građana koji su stali u odbranu rijeka. Prvo se desi bunt građana, a onda se prave udruženja. Dakle, građanski bunt treba nositi glavne zasluge za ovo – kazao je Podić.

Izvor: avaz

Komentari

komentara