10.2 C
Travnik
Četvrtak, 18 travnja, 2024
NaslovnicaZanimljivostiOtkopčajte remen: Recept za tirolske jastučiće od krumpira sa sirom

Otkopčajte remen: Recept za tirolske jastučiće od krumpira sa sirom

Hrskavo prženo tijesto u kojem čeka fini nadjev tipično je za Tirol, u kojem se priprema s aromatičnim sivim sirom…

Zillertaler krapfen tirolski je specijalitet koji potječe iz doline Ziller, omiljene destinacije skijaša. U tradicionalno punjenje ide aromatični tirolski „sivi sir“ (graukäse), koji svoje ime duguje plijesni koja se skuplja na kori sira. Taj kravlji sir nije mastan, ima tek oko 0,5 posto masnoće, a karakterizira ga intenzivan miris.

Tirolski jastučići pune se i drugim vrstama sireva, poput primjerice svježeg kravljega. Dodati mu možete i malo gorgonzole ili nekog drugog, aromatičnog sira. Prema želji jastučiće  poslužite uz kakav umak na bazi vrhnja s češnjakom, koprom ili nekim drugim, omiljenim začinom. 

Sastojci za tirolske jastučiće:

Za tijesto

200 g raženog brašna
200 g pšeničnog brašna
250 ml mlijeka
10 g maslaca

Za punjenje

500 g krumpira
250 g svježeg kravljeg sira
1 glavica luka
vlasac
sol, papar

Priprema:

1. Skuhajte krumpir. Za tijesto otopite maslac u vrućem mlijeku pa njime prelijte brašno. Mijesite dok ne dobijete glatko tijesto. Oblikujte tijesto u kuglu, pokrijte prozirnom folijom i ostavite da se odmori.

2. Ohlađeni krumpir protisnite. Luk narežite na sitne kockice, dodajte sjeckani vlasac i sir koji ste ocijedili od viška vode pa začinite solju i paprom i dobro promiješajte s krumpirom.

3. Oblikujte tijesto u roladu promjera od oko 5 cm pa je izrežite na kriške i razvaljajte svaku na pobrašnjenoj radnoj podlozi da biste dobili tanki, okrugli oblik. Na razvaljane komade tijesta stavite male kuglice nadjeva. Rubove tijesta premažite vodom, preklopite tijesto i čvrsto pritisnite.

4. Pržite jastučiće u ulju ili na pročišćenom maslacu dok ne porumene pa prebacite na papir da se upije višak masnoće. Poslužite.

Izvor: punkufer.hr

spot_img