MIRON HULJAK iz Službe za sigurnost cestovnog prometa Ravnateljstva policije rekao je jutros u HTV-ovoj emisiji Studio 4 kako je francuski vozač relija Sebastien Ogier ukupno kažnjen s 11.000 kuna te mu je zabranjeno upravljanje motornim vozilom na području Hrvatske na mjesec dana.

Tri prekršaja. Policajac: Bože moj, radi se o svjetskom prvaku

Huljak je naveo kako je Ogier novčano kažnjen zbog tri prekršaja – zbog prekršaja zbog kojeg je nastala nesreća, zbog toga što nije postupio po nalogu ovlaštene službene osobe (napustio je mjesto nesreće) te zbog prolaska kroz crveno svjetlo. 

Naglasio je kako Ogier nije bježao nakon nesreće.

“Moramo znati da to nije bilo bježanje. On se zaustavio, on je s oštećenim izmijenio bitne podatke. Na kraju krajeva, Bože moj, radi se o svjetskom prvaku, nije to štogod”, rekao je Huljak.

Huljak je rekao kako je policija prema Ogieru reagirala identično kao što bi reagirala prema bilo kome drugome.

“Kao prema svakom drugom sudioniku u prometu, tako se postupalo i prema njemu”, poručio je.

Nesreću skrivio u 7:13 u Novom Zagrebu

Ogier je prometnu nesreću skrivio jučer u 7:13 u Novom Zagrebu. 

Francuz je sa suvozačem išao s Velesajma Avenijom Dubrovnik prema zadnjoj etapi Croatia Rallyja, da bi se kod zgrade Porezne uprave u Sopotu neoprezno prestrojio u desnu traku. U tom trenutku mu je po desnoj strani na desni dio vozila naletio osobni automobil, koji je potom završio na ugibalištu autobusne stanice.

Ozlijeđenih nije bilo, a utvrđena je tek materijalna šteta, i na osobnom vozilu i na Ogierovoj Toyoti Yaris WRC koja vrijedi oko 700.000 eura. 

Snimke nesreće u Novom Zagrebu ubrzo su se proširile društvenim mrežama. Ogier je prilikom skretanja na autobusnu stanicu udario u BMW, a sve se dogodilo na putu na početni brzinski ispit.

Prema snimkama koje su objavljene, policajac je stao ispred Ogierovog automobila i stavio mu ruke na poklopac motora, ali ga je vozač zaobišao, nastavivši vožnju. 

Ogier i njegov tim kasnije su izdali priopćenje u kojem kažu da je policija francuskog vozača ipak pustila, a da je do nesporazuma došlo zbog jezične barijere, što se na snimci i vidi. No, očito je policija na kraju procijenila da neće ići za Ogierom, iako su ga zbog odlaska s mjesta nesreće kaznili.

Unatoč oštećenjima na desnoj strani Yaris WRC-a, aktualni i sedmerostruki svjetski prvak pobijedio je u nedjelju u prvom izdanju Croatia Rallyja, trećem natjecanju Svjetskog prvenstva u reliju.

Samo desetak minuta kasnije projurio kroz crveno na križanju Bauerove i Vlaške

Svega desetak minuta kasnije, prema policijskom zapisniku, oko 7:28, francuski vozač projurio je ispred policijske postaje u Ulici Antuna Bauera kroz crveno svjetlo na semaforu nakon što se prethodno ubacio ispred jednog automobila. 

Index je u posjedu kazne koju je policija napisala Ogieru. U njoj piše da je kažnjen s tri tisuće kuna te oduzimanjem vozačke dozvole na mjesec dana jer je “skrenuo lijevo na križanju Ulice Antuna Bauera i Vlaške dok je na semaforu bilo upaljeno crveno svjetlo”. 

Svjetska automobilistička federacija kaznila i uvjetno suspendirala Francuza

Kasnije u nedjelju javila se i Svjetska automobilistička federacija (FIA) koja je suspendirala svjetskog prvaka Sebastiena Ogiera na jednu utrku i kaznila ga s 5000 eura zbog incidenta u kojem je sudjelovao jutros uoči zadnje etape Croatia Rallyja.

U zapisniku koji je objavljen na službenim stranicama stoji da je kažnjen za nesreću u Novom Zagrebu te za prolazak kroz crveno.

“Policajci koji su stigli na mjesto nesreće nisu govorili engleski pa je došao predstavnik momčadi Jarmo Lehtinen. On je telefonski razgovarao s kontrolom relija i s policajcima te je utvrđeno da Ogier može nastaviti prema reliju, ali prema njegovim izjavama ta informacija nije prenesena policajcu koji je stajao ispred vozila. Budući da je Ogier dao iskaz i razmijenio podatke s vozačem drugog vozila smatrao je da može napustiti mjesto događaja. Ogier potpuno razumije da nije trebao tako postupiti i da je njegov potez izgledao vrlo ružno u snimkama koje su se proširile društvenim mrežama. Ogier se ispričao i obećao da će kontaktirati i vozača drugog vozila i spomenutog policajca kako bi im se ispričao. Disciplinska komisija smatra da izazivanjem nesreće nije prekršio pravila, ali nedoličnim ponašanjem jest. Odgurivanjem policajca uzrokovao je opasnu situaciju što se u ovom sportu mora izbjegavati”, stoji u službenom priopćenju FIA-e.

Ogier poriče da je bježao policiji. Ispričao im se i naslikavao s policajcima

Ogier se nakon svega oglasio na svom Instagram profilu. Porekao je navode da je bježao s mjesta nesreće i ispričao se za incident.

“Želio bih se ispričati i pojasniti incident koji se dogodio jutros. Iako neke snimke nagovještavaju drugačije, zaustavili smo se policiji nakon naše prometne nesreće. Prvo smo se uvjerili da drugi vozač nije ozlijeđen, a zatim smo sve objasnili policiji i pokazali im sve dokumente. Nažalost, došlo je do velikog nesporazuma zbog jezične barijere. Sad je sve jasno, svi smo zajedno i sretni smo što se nitko nije ozlijedio”, napisao je Ogier i uz priopćenje objavio sliku ispred zgrade MUP-a u Zagrebu.

Nesreće u prometu s automobilima WRC-a nisu novost

Sva vozila koja se natječu u WRC-u legalna su cestovna vozila koja moraju biti redovito registrirana i osigurana, što i jesu, i samim time podliježu svim zakonima i propisima o sigurnosti prometa na cestama.

Ovakva nesreća nije novost u svijetu WRC-a i, iako nisu česte, nesreće u kojima sudjeluju automobili WRC-a se događaju. Natjecatelji na gotovo svim relijima koriste javne prometnice kako bi došli do brzinskih ispita i samim time se moraju pridržavati prometnih pravila i propisa u zemlji u kojoj se nalaze. 

Izvor: index.hr

Komentari

komentara