Povodom nastupajućeg vjerskog praznika katoličkog Uskrsa, večeras od ponoći do sutra (4.4.) do 24 sata zabranjen je prijevoz eksplozivnih materija na području Federacija Bosne i Hercegovine (FBiH), entiteta u Bosni i Hercegovini.

Pretežno mokar kolovoz, kao i povećana opasnost od odrona karakterišu danas saobraćajnu situaciju u većem dijelu BiH. U višim planinskim predjelima povremeno ima i snježnih padavina, ali se snijeg, za sada, ne zadržava na kolovozu. Iz Bosanskohercegovačkog auto-moto kluba (BIHAMK) savjetovali su oprezniju vožnju, prilagođenu trenutnim uvjetima i stanju na putevima.

Zbog brojnih odrona i opasnosti od klizišta na magistralnom putu Brod na Drini-GP Hum/Šćepan Polje putnička vozila saobraćaju otežano, dok je za teretna vozila obustavljen saobraćaj.

U toku su radovi u tunelu Crnaja na dionici Konjic-Jablanica, gdje se tokom dana saobraća naizmjenično, jednom trakom, uz regulaciju semaforima, dok se u noćnim satima (23-04:30 sati) saobraćaj kroz tunel obustavlja.

I dalje je zbog radova obustavljen saobraćaj u tunelu Jasen na magistralnom putu Prozor-Jablanica. Putnička i manja teretna vozila saobraćaju obilaznicom oko tunela, dok se vozila preko 7,5 tona (sa izuzetkom autobusa) usmjeravaju na alternativne pravce: Mostar-Široki Brijeg-Posušje-Tomislavgrad-Kupres-Bugojno i Mostar-Sarajevo-Busovača-Novi Travnik-Bugojno.

Od ostalih puteva sa aktuelnim radovima izdvajaju se putevi Široki Brijeg-Mostar (obilaznica oko Širokog Brijega), Stolac-Hutovo (mjesto Cerovica), Posušje-Tomislavgrad (naselje Čitluk) i Banovići-Ribnica (na izlazu iz Banovića).

Na graničnim prelazima trenutno nema dužih zadržavanja.

Izvor: N1

Komentari

komentara