Led okovao tužnu sliku ljudskih sudbina nakon vala zatvaranja industrijskih postrojenja

Ruska novinarka i fotografkinja s moskovskom adresom, Maria Passer (26) svojim je dronom i fotografskim objektivom zašla u svijet polunapuštenog i potpuno zaleđenog mjesta Severnij.

U nekad radničkom naselju, u kojem su živjeli radnici rudnika ugljena, nekad je živjelo nekoliko desetaka tisuća stanovnika. Mjesto je 11 kilometara udaljeno od zloglasnog grada Vorkuta u Republici Komi u Ruskoj Federaciji, u kojem je nekad bio jedan od Stanjinovih gulaga.

Mjesto danas izgleda kao da je zaleđeno u 60-im ili 70-im godinama prošloga stoljeća. Čini se tako zbog niza napuštenih zgrada, u kojima su ljude zamijenili snijeg i led. Da u naselju još uvijek ima ljudi govore pokoji dimnjaci iz kojih puše dim.

image

Prozori i vrata koji su puknuli pod pritiskom leda i snijega, zatrpana stepeništa, ledenice koje su nastale nakon što su u zgradama počele pucati cijevi, kao i porazbacani ormari i napušteni namještaj govore o odlučnosti napuštanja Severnyja.

image

Kada su se ranih 2000-ih godina počeli zatvarati rudnici, stopa nezaposlenosti je počela rapidno rasti, a stanovništvo nije dugo dvojilo ne bi li napustilo jedno od najhladnijih mjesta na Zemlji.

Izvor: jutarnji.hr

Komentari

komentara