Mit je kako je zdrava prehrana isključivo skupa, a također je i zabluda da je krumpir samo nakupina škroba kako ga često doživljavamo. Ključ zdravlja je u raznolikoj prehrani, a ako ste se upravo zaželjeli malo finog hrskavog krumpira, priuštite si ga bez grižnje savjesti!

Kada razmišljamo kako ojačati svoj imunološki sustav na pamet nam prvo padne vitamin C. Taj vitamin topljiv u vodi važan je antioksidans i djeluje tako da neutralizira slobodne radikale koji su zaslužni za oštećenje stanica. Osim toga, vitamin C potiče organizam na proizvodnju kolagena te potiče i apsorpciju željeza.

Još od malih nogu roditelji su vam zasigurno nudili citrusno voće i voćne sokove jer su benefiti vitamina C poznati odavno, ali danas se naše znanje o njegovim stvarnim učincima još povećalo, a s tim i znanje o tome u kojim ga sve namirnicama možemo pronaći. Jedna od namirnica iznimno bogatima tim vitaminom je upravo krumpir.

Prednost koju hrana ima pred raznovrsnim suplementima je u tome što se većina vitamina najbolje apsorbira tijekom jedenja (uz, naravno, sreću koju nam daje fini okus). Krumpir spada u tzv. „namirnice bogate nutrijentima“ kao usotalom i batat te mrkva. Uz već spomenuti vitamin C, bogat je kalijem, vlaknima, proteinima, vitaminom E, kalcijem, željezom i magnezijem. S obzirom na to da je riječ o relativno jeftinoj namirnici, omjer cijene i kvalitete je neupitan.

Mit je kako je zdrava prehrana isključivo skupa, a također je i zabluda da je krumpir samo nakupina škroba kako ga često doživljavamo. Ključ zdravlja je u raznolikoj prehrani, a ako ste se upravo zaželjeli malo finog hrskavog krumpira, priuštite si ga bez grižnje savjesti!

Izvor: punkufer.hr

Komentari

komentara