Formula 1 se vraća na Floridu nakon što je potvrđeno da će u kalendar za 2022. godinu biti uvrštena utrka za Veliku nagradu Miamija.

Bit će to prva utrka na Floridi od 1959. godine, a vozit će se u kompleksu stadiona Hard Rock u Miami Gardensu na stazi uzbudljive konfiguracije. Inače, ovaj stadion je dom Miami Dolphins franšize.

Tačan datum održavanja utrke još uvijek nije potvrđen, ali je predsjednik Formule 1 Stefano Domenicali rekao da bi se to trebalo dogoditi u drugom kvartalu 2022. godine.

Staza će biti duga 5,41 km, imat će 19 zavoja, tri pravca i vjerovatno tri DRS zone, a maksimalna brzina će iznositi 320 km/h.

Stadion Hard Rock je kompleks za više namjena, na njemu su održani brojni sportski događaji, ali i koncerti. On će se nalaziti u srcu staze.

Miami će tako postati 11 lokacija u SAD-u na kojem su se vozile utrke Formule 1 od početka šampionata 1950. godine nakon Indianapolisa, Sebringa, Riversidea, Watkins Glena, Long Beacha, Las Vegasa, Detroita, Dallasa, Phoenixa i Austina.

Izvor: klix

Komentari

komentara