Kineski regulator za internet je omogućio prijavu komentara kojima se kritikuje Komunistička partija. Poručeno je da je to akcija protiv “historijskog nihilizma” uoči 100. godišnjice partije.

Omogućeno je da se prijave svi oni koji “iskrivljuju historiju partije, napadaju njeno rukovodstvo i politike, kleveću nacionalne heroje i poriču izvrsnost napredne socijalističke kulture”, objavili su u petak, 9. aprila, iz Kineskog u ureda za internetski prostor (CAC).

“Neki sa skrivenim motivima šire internetom historijsko-nihilističke, pogrešne stavove, zlonamjerno iskrivljujući, kompromitirajući i negirajući historiju partije. Nadamo se da će većina korisnika interneta imati aktivnu ulogu u nadgledanju društva i sa entuzijamom prijaviti štetne informacije”, naveli su u saopćenju.

“Historijski nihilizam” je sintagma kojom se u Kini opisuje javna sumnja i skepticizam o uvjerenjima o djelovanju Komunističke partije u prošlosti.

Internet u ovoj državi je strogo cenzuriran, a većina stranih društvenih mreža, internetskih pretraživača i vijesti su zabranjeni. Cenzura je često još izraženija uoči značajnih događaja, među kojima su godišnjice, politički susreti i sportske manifestacije.

Regulator nije obrazložio kako će biti sankcionisani oni koji budu prijavljeni, ali pojedini su ranije kažnjavani pritvorom zbog sadržaja neprihvatljivog za vlast.

Nešto ranije ove godine doneseni zakoni nalažu da se kazne pritvorom i do tri godine zbog “vrijeđanja, klevete i narušavanja sjećanja na kineske nacionalne heroje”.

Prošle sedmice je vlast provincije Jiangsu privela 19-godišnjaka zbog “uvredljivog” komentara na internetu o japanskoj okupaciji Nanjinga 1937.

Kineskim web stranicama koje ne cenzuriraju kritični sadržaj prijeti novčana sankcija, kao i privremena obustava funkcionisanja, prenosi agencija Reuters.

Izvor: klix

Komentari

komentara