Južna Koreja je zvanično predstavila svoj novi supersonični borbeni avion domaće proizvodnje, čime se pridružila ekskluzivnom klubu giganata vojne avijacije.

Kada bude operativan, južnokorejski borbeni avion KF-21 će biti naoružan različitim zrak-zrak i zrak-zemlja projektilima, a možda čak i krstarećim projektilima koji se lansiraju iz zraka.

Borbeni avion će pokretati dva motora, a proizvodit će se u dvije verzije, s jednim i dva sjedišta. Izbor će ovisiti o misijama..

“Nova era neovisne odbrane je počela, ovo je historijski trenutak u razvoju južnokorejske avijacijske industrije”, izjavio je južnokorejski predsjednik Moon Jae-in.

Avion KF-21 ima nadimak Boramae, što znači “mladi jastreb treniran za lov”. Proizvodit će se u postrojenju Koera Aerospace Industrijes u Sacheonu u južnoj provinciji Gyeongsang.

Moon je rekao da će masovna proizvodnja započeti nakon uspješno obavljenih testova na tlu i testnih letova. Cilj je da 40 aviona bude u službi do 2028., a 120 do 2032. godine. Zahvaljujući novom avionu u Južnoj Koreji će biti otvoreno novih 10.000 radnih mjesta.

Prva tri prototipa za testiranje i razvoj će biti napravljena do kraja ove godine, a naredna tri u prvoj polovini 2022. godine.

Južna Koreja je osma zemlja na svijetu koja je razvila napredni supersonični avion.

KF-21 će vremenom zamijeniti stotine borbenih aviona u južnokorejskoj floti. Mogućnosti za izvoz će također biti velike jer je značajno jeftiniji od američkog borbenog aviona F-35 koji SAD prodaju stranim vojskama.

Izvor: klix

Komentari

komentara