Južna Koreja predstavila novi supersonični borbeni avion domaće proizvodnje

Južna Koreja je zvanično predstavila svoj novi supersonični borbeni avion domaće proizvodnje, čime se pridružila ekskluzivnom klubu giganata vojne avijacije.

Kada bude operativan, južnokorejski borbeni avion KF-21 će biti naoružan različitim zrak-zrak i zrak-zemlja projektilima, a možda čak i krstarećim projektilima koji se lansiraju iz zraka.

Borbeni avion će pokretati dva motora, a proizvodit će se u dvije verzije, s jednim i dva sjedišta. Izbor će ovisiti o misijama..

“Nova era neovisne odbrane je počela, ovo je historijski trenutak u razvoju južnokorejske avijacijske industrije”, izjavio je južnokorejski predsjednik Moon Jae-in.

Avion KF-21 ima nadimak Boramae, što znači “mladi jastreb treniran za lov”. Proizvodit će se u postrojenju Koera Aerospace Industrijes u Sacheonu u južnoj provinciji Gyeongsang.

Moon je rekao da će masovna proizvodnja započeti nakon uspješno obavljenih testova na tlu i testnih letova. Cilj je da 40 aviona bude u službi do 2028., a 120 do 2032. godine. Zahvaljujući novom avionu u Južnoj Koreji će biti otvoreno novih 10.000 radnih mjesta.

Prva tri prototipa za testiranje i razvoj će biti napravljena do kraja ove godine, a naredna tri u prvoj polovini 2022. godine.

Južna Koreja je osma zemlja na svijetu koja je razvila napredni supersonični avion.

KF-21 će vremenom zamijeniti stotine borbenih aviona u južnokorejskoj floti. Mogućnosti za izvoz će također biti velike jer je značajno jeftiniji od američkog borbenog aviona F-35 koji SAD prodaju stranim vojskama.

Izvor: klix