AMERIČKA kompanija Johnson & Johnson odlučila je odgoditi uvođenje svog cjepiva protiv covida-19 u Europu.

Do odluke je došlo samo nekoliko sati nakon što su američke savezne zdravstvene agencije preporučile privremeni prekid cijepljenja protiv covida-19 cjepivom Johnson & Johnsona nakon što se kod šest osoba razvio rijetki poremećaj koji uključuje krvne ugruške.

Što kažu u Johnson & Johnsonu?

“Odlučili smo proaktivno odgoditi uvođenje cjepiva u Europu”, objavio je Johnson & Johnson, dodajući kako u suradnji s europskim zdravstvenim vlastima provjerava slučajeve stvaranja krvnih ugrušaka.

J & J u priopćenju za javnost navodi kako su američki Centar za kontrolu i prevenciju bolesti (CDC) i američka Agencija za hranu i lijekove (FDA) “zbog obilja predostrožnosti predložili privremenu obustavu cijepljenja”.

“Sigurnost i dobrobit ljudi koji koriste naše proizvode naš su glavni prioritet”, rekao je Johnson & Johnson, podsjetivši da je u Sjedinjenim Državama već primijenjeno više od 6.8 ​​milijuna doza njegovog cjepiva protiv covida otkako je odobreno krajem veljače.

Svih šestero cijepljenih s nuspojavama su žene stare između 18 i 48 godina, a simptomi su se pojavili šest do 13 dana nakon cijepljenja. U svim slučajevima je došlo do cerebralne venske sinusne tromboze (CVST) i trombocitopenije (manjak krvnih pločica – trombocita). CDC i FDA navode kako je takav ishod nakon cijepljenja ekstremno rijedak.

Hrvatska rezervirala 900 tisuća doza tog cjepiva. Ministarstvo: Struka sprema odgovor

Europski dužnosnici objavili su da je dostava cjepiva J & J u Europu krenula jučer, a ta američka kompanija obećala je da će Europskoj uniji dostaviti 55 milijuna doza do kraja lipnja te još 120 milijuna doza u trećem tromjesečju.

To cjepivo, koje se prima u samo jednoj dozi, trebalo je stići u Hrvatsku do kraja ovog tjedna. Hrvatska je rezervirala 900.000 doza tog cjepiva.

Što će sada biti s isporukom tog cjepiva Hrvatskoj, pitali smo Ministarstvo zdravstva, iz kojeg neslužbeno poručuju da “struka priprema odgovor” 

CDC u srijedu pregledava slučajeve povezane s cjepivom

Savjetnički odbor Centra za kontrolu i prevenciju bolesti (CDC) sastat će se u srijedu kako bi pregledao slučajeve povezane s cjepivom Johnson & Johnsona, dok će Agencija za hranu i lijekove (FDA) pregledati analizu, poručile su te dvije agencije zajedničkim priopćenjem.

Izvor: index.hr

Komentari

komentara