Nestvarna zgrada uključuje sve od iskrivljenih zidova, preko uokvirenih prozora do zakrivljenih vitraja i konkavni krov s plavo-zelenom šindrom koja podsjeća na zmaja iz bajki…

Krzywy Domek ili nakrivljena kuća turistički je hit poljskog grada Sopota. Ili je tako barem bilo prije pandemije koronavirusa.

Riječ je nakrivljenoj kući izgrađenoj 2004. godine koju je projektirao arhitektonski studio Szotyńscy & Zaleski, a koja je bila nadahnuta ilustracijama Jana Marcina Szancera.

Nestvarna zgrada uključuje sve od iskrivljenih zidova, preko uokvirenih prozora do zakrivljenih vitraja i konkavni krov s plavo-zelenom šindrom koja podsjeća na zmaja iz bajki. Jedinstveno djelo rado bismo vidjeli u “našem” zagrebačkom Sopotu, Sigetu ili bilo kojem kvartu u Hrvatskoj da se malo razbije monotoniju, većinom, gotovo identičnih novogradnji koje niču diljem zemlje.

Krzywy Domek se proteže na 4000 četvornih metara, a dio je šoping centra Rezydent. Može joj se prići s dvije strane – iz ulice Morska ili iz Bohaterów Monte Cassina. U njemu se nalaze nekoliko lokalnih trgovina, kafić i radijska postaja.

Iako se mnogi žele fotografirati ispred ove kuće neobičnog valovitog i pomalo zgužvanog izgleda, pogled na istu mnogima izaziva vrtoglavicu. Jeste li i vi jedna od takvih osoba?

Izvor: punkufer

Komentari

komentara