PANDEMIJA koronavirusa mnoge je potaknula da postanu svjesniji oko toga koliko često (ne) peru ruke. Pranje ruku je uz nošenje maski za lice i društveno distanciranje jedan od tri stupa borbe protiv širenja covida-19. 

Zato je upravo sapun bio jedan od proizvoda koji su tijekom prvog lockdowna nestali s polica trgovina. Prema istraživanju tržišta i izvještajima, tržište sapuna zabilježilo je porast od 194 posto tijekom pandemije. No jeste li se ikada zapitali što je bolje – tekući ili kruti sapun?

Koji sapun uklanja više prljavštine i klica?

Kada je riječ o čišćenju kože, možete biti mirni. Oblik sapuna koji koristite je stvar osobnih preferencija. Sve dok sadrže ključne sastojke koji jamče čišćenje i dezinfekciju, nije bitno u kojem su obliku.

“Bilo da sapun dolazi u pločici ili u tekućem obliku, podjednako je učinkovit u smanjenju patogena i uklanjanju prljavštine”, kaže dr. Rachel Burns, dermatologinja iz Minnesote.

Koji je sapun bolji za zdravlje kože?

Odgovor na ovo pitanje ovisi o onome što tražite.

Koristite tekući sapun za hidrataciju

Ako želite spriječiti da vam se ruke osuše i ispucaju, možda ćete imati više sreće s tekućom formulacijom.

“Kruti sapuni često imaju visok pH, što može dovesti do lakše dehidracije i isušivanja vaše kože”, kaže dr. Burns.

Međutim, čak se i u mnoge takve sapune danas dodaju ulja i druge tvari koje vlaže vašu kožu, kaže Ryan Smith, kemičar i entomolog iz Beavertona u Oregonu.

Koristite kruti sapun ako želite čišće i prirodnije sastojke

Važno je imati na umu sastojke sapuna jer mnoge kemikalije mogu proći kroz vašu kožu i ući u krvotok, kaže dr. Burns. Što više perete ruke, to je veća mogućnost nakupljanja otrovnih sastojaka.

Većina krutih sapuna sadrži manje štetnih i više prirodnih sastojaka. Sastojci koje trebate potražiti uključuju glicerin i esencijalna ulja (ulje limuna, lavande, ruže i cedrovine). U neke sapune se dodaju i kokosovo ulje, bademovo ulje, shea maslac ili kokosov maslac kako bi dodatno omekšali kožu.

Čuvajte se sastojaka poput triklosana i parabena. Osobe s alergijama također bi trebale pročitati deklaracije kako bi pronašle riječi poput “mirisi” ili “parfemi”, zbog kojih bi se njihove alergije mogle pogoršati, piše The Healthy.

Izvor: index.hr