Japanska vlast je odobrila plan koji podrazumijeva da u more bude ispušteno više od milion tona kontaminirane vode iz oštećene nuklearne elektrane Fukushima.

Voda će se prije toga odgovarajuće tretirati da bi se što više smanjio nivo zračenja. Međutim, lokalno stanovništo, a prije svega oni koji rade u ribarskoj industriji, kao i stanovnici Kine i Južne Koreje se protive ovom planu.

Nadležni u Japanu su istakli da će ispuštanje vode, koja se koristila za hlađenje nuklearnog goriva, početi za dvije godine.

Konačno odobrenje za ovaj plan desilo se nakon nekoliko godina rasprave i pretpostavlja se da će trebati decenije da bi se u potpunosti realizovao.

Trenutno se radioaktivna voda pročišćava složenim procesom filtracije, kojim se uklanja većina radioaktivnih elemenata, ali neki od njih ipak ostaju.

Po filtraciji se voda čuva u velikim rezervoarima, ali je problem u tome što operatoru elektrane – kompaniji Tokyo Electric Power Co (TepCo) ponestaje prostora za zbrinjavanje vode. Očekuje se da će se rezervoari napuniti do sljedeće godine.

U rezervoarima se nalazi 13 miliona tona radioaktivne vode, što je dovoljno da se napuni 500 olimpijskih bazena, prenosi BBC.

Podsjećamo, nuklearna elektrana Fukushima je znatno oštećena u razornom zemljotresu iz marta/ožujka 2011. godine magnitude devet, što je izazvalo i 15-metarski cunami.

Izvor: klix

Komentari

komentara