10.1 C
Travnik
Petak, 29 ožujka, 2024
NaslovnicaSvijetIzvoz iz Kine veći za 30 posto u odnosu na mart/ožujak prošle...

Izvoz iz Kine veći za 30 posto u odnosu na mart/ožujak prošle godine

Izvoz iz Kine je veći za 30 posto u odnosu na mart/ožujak prošle godine, a što je posljedica povećanja globalne potražnje.

Izvoz je porastao na 241,1 milijardu dolara, te je nešto usporio nakon dramatičnog porasta u prva dva mjeseca ove godine kada je iznosio 60 posto.

Uvoz u ovu državu je porastao za 38,1 posto, a ovo je pokazatelj da kineska ekonomija dobro stoji.

Glasnogovornik carinskog ureda Kine Li Kuiwen je izjavio da je ovo potvrda i to da se oporavljaju globalne ekonomske i trgovačke aktivnosti, te da se povećava povjerenje na tržištu.

Ali, ukazao je da je svjetska ekonomija i dalje u komplikovanoj i teškoj situaciji.

Kineski izvoznici su imali korist od relativno ranog ponovnog otvaranja ekonomije tokom pandemije koronavirusa, dok vlasti drugih država i dalje nameću ograničenja za suzbijanje pandemije utječući negativno na ekonomiju.

Izvoz u Sjedinjene Američke Države je prošli mjesec porastao za 53,6 posto. To se desilo uprkos povećanju carina na kineske proizvode koje je nametnuo bivši američki predsjednik Donald Trump.

No, povećao se i američki uvoz u Kinu koja je također nametnula više carine, a porastao je za 74,7 posto.

Aktuelni američki predsjednik Joe Biden je poručio da želi bolje odnose sa Kinom, ali nije naznačio da će smanjiti carine na proizvode iz ove države. Zbog povećanja carina se desio jedan od najvećih trgovinskih sukoba u historiji, prenosi agencija Associated Press.

Izvor: klix

spot_img