Iranski terentni brod koji iranska Revolucionarna garda navodno koristi za špijuniranje oštećen je u eksploziji.

Eksplozija se dogodila u utorak, povrijeđenih nije bilo, ali je pokrenuta istraga o ovom događaju.

New York TImes piše da je Izrael obavijestio SAD da je izvršio napad na brod Saviz. Izraelski zvaničnici nisu komentarisali ove navode, a radi se o najnovijemu nizu serijskih napada na izraelske i iranske brodove. Dvije strane se međusobno otpužuju za napade.

Iransko ministarstvo vanjskih poslova je saopćilo da je do eksplozije došlo u 6:00 sati po lokalnom vremenu te da je nastala manja šteta. Poručeno je da je pokrenuta istraga te da će Iran poduzeti sve potrebne mjere putem međunarodnih organizacija.

Iranci tvrde da Saviz nije vojni brod te da je pomagao u čuvanju sigurnosti brodova kojima prijete pirati.

Iranska novinska agencija Tasnim piše da su na trup broda postavljene mine koje su aktivirane.

Iranske vlasti još uvijek nisu nikoga direktno optužile za napad, ali je New York Times citirao neimenovanog američkog zvaničnika koji je rekao da je Izrael informisao Ameriku da je izveo napad na brod. Taj zvaničnik je kazao da je Saviz oštećen ispod površine vode te da je to izraelska osveta zbog iranskih napada na izraelske brodove.

Saviz je ušao u Crveno more 2016. godine i od tada je usidren u međunarodnim vodama blizu strateški važnog morskog prolaza Bab al-Mandab. Prolaz širok 29 kilometara povezuje Sueski kanal i Crveno more s Adenskim zaljevom i Arapskim morem.

Izvor: klix

Komentari

komentara