FRANCUSKI Bordeaux nalazi se pred bankrotom nakon povlačenja vlasnika i većinskog dioničara, američkog fonda King Street.

Klub je objavio kako je stavljen pod kontrolu lokalnog trgovačkog suda nakon što su vlasnici donijeli odluku o prestanku financiranja kluba. Dug Bordeauxa trenutačno iznosi 60 milijuna eura i mogao bi porasti na 80 milijuna eura sljedećih tjedana.

Ako klub ne pronađe kupca za otplatu duga prije kraja sezone, bit će izbačen iz lige.

Četiri scenarija za Bordeaux

L’Equipe piše o četiri scenarija. Ako klub ne pronađe kupca, tamošnji nogometni savez oduzet će mu sve bodove i baciti ga u drugu ligu. Ako Bordeaux proglasi bankrot i kupac preuzme dugove, Savez bi Bordeauxu oduzeo 15 bodova i svejedno bi morao u niži rang. Ako Bordeaux pak proglasi bankrot i ne nađe se kupac, klub opet mora u drugu ligu.

Posljednjem scenariju nadaju se svi ljubitelji kluba. Naime, ako sljedećih tjedana u klub dođe kupac koji može preuzeti dug od 60 milijuna eura, Bordeaux bi se spasio od bankrota i ispadanja.

Prve prognoze iz Francuske nisu optimistične i sva je prilika da će Bordeaux sljedeće sezone igrati u nižem rangu. Za Bordeaux igra hrvatski veznjak Toma Bašić.

Bordeaux je šest puta bio francuski prvak, posljednji put 2009. godine. Osvojio je i četiri francuska kupa.

Ligue 1 pred bankrotom zbog nepromišljenosti

Krizi Bordeauxa kumuje i nepromišljenost vladajućih u Ligue 1. Detaljno smo o tome pisali u prosincu prošle godine.

Francuski klubovi došli su na rub bankrota nakon što je tvrtka Mediapro, nositelj TV prava, otkazao ugovor s Ligue 1.

Ugovor koji je potpisan 2018. godine i trebao je krenuti od ove sezone izgledao je fantastično. Francuska liga trebala je dobiti 1,15 milijardi eura po sezoni, 815 milijuna od Mediaproa i 330 od BeIN Sportsa. U trenutku potpisa to je bio drugi najveći ugovor za TV prava u Europi, odmah iza Premiershipa, piše Guardian.

No, nekim ljudima iz francuskog nogometa ugovor je odmah zvučao predobro da bi bio istinit. Osobito nakon što je Serie A odbila prodati TV prava istoj tvrtki jer a je šef lige Gaetano Micciche zaključio da bankovne garancije Mediaproa jednostavno nisu dovoljno dobre.

Tabela 24.4. u 18h

Izvor: index.hr

Komentari

komentara