Četiri osobe su poginule, a 12 je povrijeđeno u eksploziji automobilske bombe ispred luksuznog hotela, u kojem je odsjedao kineski ambasador, u gradu Quetta na jugozapadu Pakistana.

Quetta je glavni grad provincije Balochistan, blizu afganistanske granice. Pokrajina je doživjela višedecenijsku pobunu separatista koji zahtijevaju odvajanje od Pakistana, pozivajući se na, kako kažu, državni monopol i eksploataciju mineralnih resursa u toj provinciji.

“Eksplozija ispred hotela Serena dogodila se kasno u srijedu navečer po lokalnom vremenu, a spasilačke i sigurnosne službe provode istragu o incidentu”, rekao je Muhamed Akram, piše CNN.

U napadu ubijeno četvero, a povrijeđeno 12 ljudi (Foto: EPA-EFE)

Hotel Serena smatra se najsigurnijim hotelom u Quetti i obično je mjesto u kojem međunarodni razvojni timovi i diplomate odlučuju boraviti.

“Ovaj incident dogodio se nakon iftara (prekid posta). Automobil se nalazio na parkingu hotela Serena. Među povrijeđenima je i jedan od naših policijskih službenika”, rekao je provincijski ministar unutrašnjih poslova Balochistan Ziaullah Lango, javlja Reuters.

Pakistanski Talibani, militantna grupa poznata kao Tehreeke Taliban Pakistan (TTP) preuzeli su odgovornost za bombaški napad.

“Kineski ambasador u Pakistanu Nong Rong odsjedao je u ovom hotelu, ali nije bio tamo kada je bomba eksplodirala”, rekao je u srijedu pakistanski ministar unutarnjih poslova šeik Rashid Ahmad.

Izvor: klix

Komentari

komentara