Američka tvrtka Talyn Air otišla je korak dalje te osmislila Cruise – letjelicu koja koristi odvojivu rotacijsku platformu po imenu Lift kako bi se podigla u zrak.

Nekoliko svjetskih kompanija radi na zračnom taksiju, odnosno letjelici koja bi služila kao brzo prijevozno sredstvo unutar gradskih središta, smanjila prometne gužve te skratila vrijeme putovanja s točke A na točku B.

Da bi ta usluga bila moguća, radi se na smanjivanju cijena letenja, odnosno stvaranju električnih modela kojima je potrebno manje resursa i prostora za podizanje u zrak, kao i siguran dolazak na željenu destinaciju.

Američka tvrtka Talyn Air otišla je korak dalje te osmislila Cruise, letjelicu koja koristi odvojivu rotacijsku platformu po imenu Lift kako bi se podigla u zrak.

Zahvaljujući odvojivoj platformi Cruise troši manje baterije nego slične takve letjelice, a ona joj omogućuje i vertikalno uzlijetanje te slijetanje.

Cruise je nadahnut funkcionalnošću dvostupanjskih raketa, a osmislili su je bivši inženjeri projekta SpaceX – Jamie Gull i Evan Mucasey. To bi trebala biti električna letjelica velikog dometa koja bi odjednom mogla prevesti pet putnika te se kretati brzinom od 320 kilometara na sat.

Izvor: punkufer

Komentari

komentara