Sudar između Vallterija Bottasa i Williamsovog vozača Georgea Russella skupo će koštati ekipu Mercedesa za koju Finac vozi.

Timski direktor Mercedesa Toto Wolff je potvrdio da će incident koji se dogodio na stazi Imola prošle sedmice koštati više od izgubljenih bodova, a mogao bi imati posljedice i na razvoj bolida za 2022. godinu.

Kada je Russell pokušao proći pored Bottasa u 32. krugu utrke u Imoli izgubio je kontrolu i udario u Bottasov bolid. Dok vozači krive jedan drugog, njihove ekipe zbrajaju gubitke. Wolff je priznao da bi sudar mogao imati utjecaj na Mercedesove finansije, kao i na ovogodišnji razvoj te razvoj novog bolida.

“Da, apsolutno. Troškovi su nas ‘rastegnuli’ i uvijek se plašimo totalne štete na bolidu. Ovaj bolid nije potpuno otpisan, ali je blizu toga. To je nešto što nismo željeli”, izjavio je Wolff.

Zbog sudara je Mercedes bliži trošku od 145 miliona dolara, tako da ima manje novca za poboljšanja u ovoj godini.

“Cijela situacija nije nimalo zabavna za nas. Ovaj bolid će verovatno ograničiti poboljšanja koja možemo napraviti”, dodao je Wolff.

Russell i Bottas su bili bijesni jedan na drugog zbog sudara, a to su pokazale i njihove izjave.

Wolff je kazao da Russell nije smio napraviti manevre u pomenutoj situaciji, a Williamsov vozač se kasnije i javno izvinio.

Izvor: klix.ba

Komentari

komentara