Ova pobjeda ruši i trend ljevičarskih izbornih pobjeda u Latinskoj Americi u državama poput Argentine, Čilea i Bolivije

Ekvadorski bankar Guillermo Lasso u drugom je krugu predsjedničkih izbora održanima u nedjelju pobijedio ljevičarskog ekonomista Andresa Arauza, zalažući se za održanja politike otvorenog tržišta, umjesto povratka u socijalizam.

Arauz je priznao svoj poraz nakon što je izlazna anketa (obrađenih 97 posto listića) pokazala da je osvojio 47,5 posto, a Lasso 52,5 posto glasova, prema podacima Nacionalnog izbornog vijeća.

“Dan je to u kojem su svi Ekvadorci odlučili svoju budućnost, svojim su glasom izrazili potrebu za promjenama i želju za boljim danima”, rekao je Lasso na skupu na kojem su vesele pristaše skandirale “Lasso predsjednik!”

Lassovu pobjedu pozdravit će strani ulagači koji su bili uznemireni Arauzovim obećanjima o velikoj socijalnoj potrošnji uslijed slabih državnih financija i ekonomije u koja se bori.

Ova pobjeda ruši i trend ljevičarskih izbornih pobjeda u Latinskoj Americi u državama poput Argentine, Čilea i Bolivije.

Lasso će na dužnost stupiti 24. svibnja.

Gospodarstvo države izvoznice nafte već je bilo slabo zbog niskih cijena sirove nafte kad je započelo izbijanje koronavirusa. Pandemija je u siromaštvo gurnula trećinu stanovništva s više od 17 milijuna, a pola milijuna ljudi ostalo je nezaposleno.

Izvor: jutarnji.hr

Komentari

komentara