FDA kaže da se bilo koji medicinski uređaj bez odobrenja ne smije koristiti, pa su mogućnosti ili ga iznijeti iz zemlje ili odnijeti na uništavanje. Zaključak je da je jeftinije bilo uništiti respiratore ACM812A.

Prije samo nekoliko dana u američkoj državi Floridi uništen je veliki broj kineskih respiratora ACM812A, u Bosni i Hercegovini poznatijih kao “malina respiratori”. Razlog? Nisu na američkoj listi odobrenih medicinskih aparata za Covid pacijente.

Video uništavanja respiratora ACM812A, koje proizvodi kineska kompanija Aerospace Changfeng, identičnih koje je kupila i Vlada FBiH preko firme “Srebrena malina”, snimljen je prošlog tjedna u Miamiju dok su istovareni na odlagalište otpada u South Dadeu. Mještane su zapanjile palete potpuno novih respiratora koji su bačeni u smeće, među dušeke, gume i ostalo smeće.

“Pozdrav sa deponije South Dade, gdje su bačeni i uništeni milijuni dolara i vidu potpuno novih medicinskim ventilatora…“, rekla je novinarka Glenna Milberg koja je izvještavala o ovom slučaju, prenosi Klix.

Na snimku su prikazani respiratori vrijedne milijune dolara, a mještanin koji je napravio snimak kazao je kako su bačene tisuće i tisuće medicinskih aparata, što mu je privuklo pozornost.

Novinarima “Local 10 News” rečeno je da se radi o aparatima proizvođača “Beijing Aerospace Changfeng Ltd.” iz Pekinga, a prema informacijama do kojih su došli cijena jednog uređaja je iznosila 26 tisuća dolara (oko 42.000 KM) tijekom najveće potrebe za respiratorima prošlog proljeća.

Međutim, Beijing Aerospace ChangFeng Ltd, model ACM812A, nije bio na listi 86 modela respiratora koje je FDA (Američka agencija za lijekove i hranu) odobrila za hitnu upotrebu za Covid pacijente.

“Mogu razumjeti ako su korišteni ili oštećeni, ali to su bili potpuno novi aparati koji su još uvijek u ambalaži”, rekao je stanovnik koji je otkrio deponiju. Na snimcima se vidi i kamion iz kojeg se istovaruju i bacaju na deponiju.

Novinari su željeli doći do specifikacija o carinjenju, ali nisu uspjeli jer se radi o informacijama koje nisu javne.

“Budući da smo mi carinski posrednik, koji carinimo onoga ko je stvarni uvoznik, ne možemo dati te podatke bez prethodnog odobrenja uvoznika”, rekao je Sergio Lozano, potpredsjednik Alpha Brokers Corp.

FDA kaže da se bilo koji medicinski uređaj bez odobrenja ne smije koristiti, pa su mogućnosti ili ga iznijeti iz zemlje ili odnijeti na uništavanje. Zaključak je da je jeftinije bilo uništiti respiratore ACM812A.

“Misteriozno” uništavanje respiratora je preraslo u svojevrsni skandal o kojem izvještavaju lokalni mediji u Miamiju.

Izvor: bljesak / klix

Komentari

komentara