Prištinski aerodrom bio je najprometniji u zemljama regije tokom prvog tromjesečja 2021. godine te je prvi put izbio na vodeće mjesto među aerodromima ​​u bivšoj Jugoslaviji.

Također je postao prvi aerodrom u regiji na kojem je zabilježen završetak mjesečnog pada broja putnika, koji je započeo izbijanjem pandemije koronavirusa, piše specijalizirani portal EX-YU Aviation News.

U martu/ožujku je broj putnika porastao za 23,3 posto u odnosu na isti mjesec 2020. Aerodrom je tokom perioda januar – mart uslužio 330.787 putnika, u usporedbi s oko 283.000 u Beogradu, koji je na drugom mjestu i 148.991 putniku u Skoplju.

Aerodrom u glavnom gradu Kosova, kao i Beograd, imao je bolje rezultate od glavnih europskih zračnih luka, uključujući Budimpeštu, Prag, London Gatwick, Luksemburg i druge.

Prištinski aerodrom bio je otporniji na pad prometa u uvjetima pandemije od većine ostalih u regiji jer se oslanja na velik broj iseljenika s Kosova u Europskoj uniji.

Također, parlamentarni izbori pomogli su u februaru kada se veliki broj onih koji rade u inozemstvu, posebno iz Švicarskoj, vratio u domovinu na glasanje. Pandemija je promijenila uobičajeni tok prometa na aerodromima u bivšoj Jugoslaviji.

Priština je postala najprometnija, Skoplje je preteklo Zagreb, dok su i Sarajevo i Tuzla pretekli Ljubljanu, a Slovenija je i dalje među najugroženijim tržištima u Europi.

Prištinski aerodrom otvoren je još 1965. godine. Od 2010. tim aerodromom upravlja tursko-francuska kompanija Limak Kosovo International Airport Sh.a. Inidirektno, preko koncesije lyonskog aerodroma, Vinci, koncesionar beogradskog aerodroma, postaje suvlasnik i te koncesije. Koncesija je izdana na 20 godina.

Izvor: klix

Komentari

komentara