Josip Mijaković na svojoj farmi u Oštricama, nedaleko od Novog Marofa, uzgaja kalifornijske gliste koje proizvode najkvalitetnije organsko gnojivo- glistal. Zarada je u ovom biznisu šest puta veća od proizvodnih troškova, a potražnja za tim gnojivom sve više raste jer se u pandemiji ljudi sve više okreću vrtlarenju i suživotu s prirodom pa za njegov proizvod postoji i lista čekanja.

Niti ih vidite, niti čujete, gliste su jedne od najzahvalnijih životinja. Iako su otporne na gotovo sve vremenske neprilike, traže zaštitu od vrućina, prekomjerne vlage i jedinog prirodnog neprijatelja – krtica. Zato se uzgajaju u bazenima koji mogu biti nadzemni i podzemni.

– Jedno leglo dolazi na dva kvadratna metra, u jednom leglu trebalo bi biti između 45- 50 000 odraslih jedinki. Plus mlada jajašca do nekih 100 000.  Cijena takvog jednog velikog legla je 800 kn – objašnjava uzgajivać Josip Mijaković.

Zbog velike sposobnosti razmnožavanja, njihova se populacija u 3-4 mjeseca može udvostručiti što je važno za širenje proizvodnje. Hrane se organskom tvari – u ovome slučaju konjskim gnojem, a kao nusprodukt daju glistal- najkvalitetnije eko gnojivo na svijetu.

– Jer je to već humificirana masa koja u sebi sadrži značajnu količinu hranjiva prije svega i dušika, jako dobro je opskrbljen fosforom, kalijem, magnezijem – pojašnjava Mara Bogović, Uprava za stručnu podršku pri Ministarstvu poljoprivrede.

Odlično za one koji žele na organski način uzgojiti povrće i voće. Takvih je sve više, posebno otkako je korona.

Jeronim Štroga glistal koristi za prihranu buča koje uzgaja zbog koštica.

– Ima je puno više u samoj tikvi, puno je aromatičnija, dobije hranu koju treba. Odlučio sam se na dodatnu prihranu glistalom i pokazalo se super – kaže.

Farma glista gospodinu Josipu se pokazala kao odlična investicija – iako napominje kako ovaj posao zahtijeva mnogo vremena, volje i rada – i ono najviše – ljubavi.

Izvor: hrt

Komentari

komentara