Njegov izum ostavio je golem utjecaj na tržište glazbe i odgojio generacije audiofila diljem svijeta

Pitanje je koliko se mlađi čitatelji uopće sjećaju tog medija, no u dobi od 94 godine preminuo je Nizozemac Lou Ottens, izumitelj audio kazeta. 

Njegova obitelj potvrdila je za CNN da je Ottens preminuo u svom domu u Duizelu. 

Procjenjuje se da je diljem svijeta prodajo oko 100 milijardi kazeta, barem prema navodima tvrtke Phillips, za koju je Ottens počeo raditi još 1951. Izumitelj je također radio i u timu koji je razvio “nasljednika” kazeta, kompaktni disk odnosno CD.

Ottensa je Olga Coolen, direktorica Philipsovog muzeja u Eindhovenu, opisala kao “nevjerojatnog čovjeka koji je volio tehnologiju”. Samo pet godina nakon što se pridružio kompaniji zasjeo je na čelo njihovog razvoja proizvoda u audio-odjelu u Hasseltu.

Njegov tim 1960. je razvio prvi mobilni automatski snimač, do tada su se sve moralo manualno snimati. Revolucija u rekorderima došla je za dvije godina kada je Ottens patentirao kompaktne audio kazete kako bi pojednostavio proces snimanja. Jednom je otkrio kako je odsjekao komad drveta i napravio prototip, jer je htio da kazeta bude takvih dimenzija da može stati u svačiji džep. 

Njegov izum ostavio je golem utjecaj na tržište glazbe i generacije audiofila diljem svijeta. 

Izvor: jutarnji.hr

Komentari

komentara