Ako vam ništa na svijetu ne može nadmašiti miris svježe kuvane kave, vjerovatno ste pomalo zavisni, ali to nikako nije loša stvar!

Sve je više istraživanja koja otkrivaju kako kava (u umjerenim količinama) može biti prilično dobra za vaše zdravlje. U nastavku saznajte koje su još, osim toliko potrebne energije, koristi koje možete dobiti iz svoje jutarnje šoljice kave.

Kava smanjuje rizik od dijabetesa

Nekoliko šoljica kave na dan može umanjiti rizik od pojave dijabetesa tipa 2. Razlog je kombinacija hemikalija koje se nalaze u zrnima kave, a koje igraju važnu ulogu u vašem metabolizmu. Jedna od tih kemikalija, poznata kao hlorogenska kiselina, čak bi mogla da smanji nivo glukoze u vašoj krvi.

Kafa poboljšava vaše pamćenje

Istraživači na američkom univerzitetu “University of South Florida” otkrili su kako kofein i kava mogu povećati nivo hormona koji pomaže u proizvodnji novih nervnih ćelija, a to može umanjiti rizik od pojave Alchajmerove bolesti.

Studija objavljena u “Circulation: Heart Failure” otkriva kako je umerena konzumacija kave (oko 2 šoljice na dan) povezana sa smanjenim rizikom od otkazivanje srca.

Kava umanjuje rizik od raka kože

Kava (koja sadrži kofein) može umanjiti rizik od karcinoma baznih ćelija, najčešće vrste raka kože – tako barem kaže istraživanje objavljeno u Cancer Research. Treba spomenuti i da beskofeinska kava nije imala ovakve učinke.

Izvor: Nezavisne novine

Komentari

komentara