Posljednjih dana i u Livanjskom kantonu se bilježi porast broja novozaraženih koronavirusom, zbog čega je Krizni štab Ministarstva rada, zdravstva, socijalne zaštite i izbjeglih ovog kantona danas održao sastanak i pozvao građane na savjesno ponašanje i pridržavanje epidemioloških mjera.

U Livanjskom kantonu su 153 osobe pozitivne na koronavirus, a po podacima kantonalnog Zavoda za javno zdravstvo, u Livnu je pozitivno 70 osoba, Tomislavgradu 35, Drvaru 28, Kupresu 5 i Glamoču 15.

Članovi Kriznog štaba su skrenuli pažnju na to da je klinička slika novozaraženih puno teža, te kako obolijeva mlađa dobna grupa stanovništva.

– Težina kliničke slike je takva da cijele porodice završavanju na bolničkom liječenju. O tome koliko je situacija ozbiljna govori i činjenica da je COVID odjel Županijske bolnice “Dr. fra Mihovil Sučić” u Livnu dobrim dijelom popunjen – saopćeno je nakon sastanka.

Direktorica Zavoda za javno zdravstvo Livanjskog kantona Diana Mamić uputila je apel građanima zainteresiranim za vakcinisanje protiv COVID-19 da se prijave svojim porodičnim ljekarima u nadležnim domovima zdravlja.

Izvor: faktor

Komentari

komentara