3.3 C
Travnik
Petak, 19 travnja, 2024
NaslovnicaSvijetSVJETSKA TRŽIŠTA: Pad tehnološkog sektora pritisnuo Wall Street

SVJETSKA TRŽIŠTA: Pad tehnološkog sektora pritisnuo Wall Street

Na Wall Streetu su u utorak burzovni indeksi pali, nakon snažnog rasta dan prije, a dok ulagači čekaju nove poticajne fiskalne mjere, pod najvećim su pritiskom bile dionice tehnološkog sektora.

Dow Jones oslabio je 143 boda ili 0,46 posto, na 31.391 bod, dok je S&P 500 skliznuo 0,81 posto, na 3.870 bodova, a Nasdaq indeks 1,69 posto, na 13.358 bodova.

Nakon što su dan prije snažno porasle, jučer su cijene dionica u tehnološkom sektoru pale, ponajviše Applea Amazon.coma i Tesle, što je pritisnulo Nasdaq i S&P 500 indeks.

S&P indeks tehnološkog sektora skliznuo je 1,6 posto, a pratio ga je potrošački sektor s padom od 1,3 posto.

Tako se nastavlja rotacija na tržištu, pri čemu se ulagači povlače iz tehnološkog i drugih sektora koji su lani predvodili po rastu na tržištu, a usmjeruju na cikličke sektore koji bi trebali imati najviše koristi od novih poticajnih mjera i oporavka gospodarstva.

Podršku tržištu pruža nada u nove poticajne mjere. U subotu je Zastupnički dom Kongresa prihvatio prijedlog predsjednika Joea Bidena o paketu novih fiskalnih poticaja vrijednih ukupno 1.900 milijardi dolara, a ovoga bi tjedna o tome trebao raspravljati i Senat.

Pozitivno na tržište utječe i smirivanje situacije na tržištima obveznica.

Prošloga su tjedna prinosi na 10-godišnje američke državne obveznice dosegnuli 1,614 posto, najvišu razinu u godinu dana, što je izazvalo strahovanja ulagača od jačanja inflacije i povećanja kamatnih stopa prije nego što se na tržištima očekivalo.

Inflacija bi, naime, mogla ojačati zbog ubrzanja oporavka gospodarstva, zahvaljujući cijepljenju protiv covida-19, ali i zbog golemih fiskalnih i monetarnih poticaja.

No, posljednjih se dana prinosi na 10-godišnje obveznice kreću oko 1,45 posto, pa se ulagači nadaju da je, nakon snažnog skoka u veljači, rast prinosa završen.

A na europskim su burzama cijene dionica jučer blago porasle. Londonski FTSE indeks ojačao je 0,38 posto, na 6.613 bodova, dok je frankfurtski DAX porastao 0,19 posto, na 14.039 bodova, a pariški CAC 0,29 posto, na 5.809 bodova.

Izvor: glas istre

spot_img