9 C
Travnik
Petak, 29 ožujka, 2024
NaslovnicaBiHStotine miliona KM investicija na čekanju

Stotine miliona KM investicija na čekanju

Na rješavanje čeka više od 300 predmeta, a o tim odlukama ovisi privredni život – Ne može doći do novih ulaganja, kazao je Kutle

Više od 100 miliona maraka namijenjenih za ulaganja u Federaciji je na čekanju, jer Komisija za vrijednosne papire FBiH već duže vrijeme ne funkcionira.

Sudska zabrana

Naime, predsjedniku Komisije prije nekoliko dana Kantonalni sud u Sarajevu odredio je mjere zabrane obavljanja funkcije zbog sumnje na zloupotrebu položaja. Drugi član se penzionisao, a na trećeg člana nisu prenesene ovlasti.

Problemi su počeli nakon što je rukovodstvo Federacije imenovalo novi sastav Komisije. Predsjednik FBiH Marinko Čavara predložio je članove iz reda hrvatskog naroda, potpredsjednica Melika Mahmutbegović iz reda bošnjačkog, dok je potpredsjednik Milan Dunović trebao predložiti iz reda srpskog naroda. Međutim, predložio je kandidata koji se ne izjašnjava kao Srbin.

To je glavni argument zašto imenovanje ove komisije još nije prošlo na sjednici Doma naroda FBiH. Nema podrške od Kluba Srba ovog doma, jer u Komisiji nema predstavnika srpskog naroda. Na posljednjoj sjednici propao je pokušaj da se imenovanje uvrsti u dnevni red. Na čekanju su dokapitalizacije, emisije vrijednosnih papira, upis nadzornih odbora.

Na imenovanje su pozivali i iz Udruženja poslodavaca FBiH, upozoravajući da su blokirani milioni, i to u vremenu pandemije. Trenutno na rješavanje čeka više od 300 predmeta, a o tim odlukama ovisi privredni život FBiH. Samo kada su u pitanju dokapitalizacije, više od 100 miliona KM je blokirano, što od banaka što od dioničkih društava.

Direktor Udruženja banaka BiH Berislav Kutle, kazao da se radi o političkom problemu i političkoj odluci.

Politički problem

  • Kutle: Svi trpimo posljediceKutle: Svi trpimo posljedice FOTO: ARHIV

– Izbor novog člana je stvar politike. Što ga ne izaberu, ja ne znam, a znam da svi trpimo posljedice našeg političkog ustrojstva, da ne kažem rastrojstva. Posljedice su da niko ne može dokapitalizirati preduzeće ili banku. Banke se ne mogu spojiti, ne mogu doći nove investicije, jer ne može niko registrirati kapital koji ulazi u FBiH. Ali zato može u RS – naglasio je Kutle.

Dodao je da, i pored ovog problema, „neko u FBiH priča o nekim stranim investicijama u BiH“.

– Pričamo o privlačenju investitora, a ne možemo temeljnu stvar napraviti. Bilo koji investitor kada ovo vidi i kada shvati u koje političko okruženje bi trebao investirati, odustat će. Ne pada im na pamet – istakao je Kutle.

Upitan i ’Lidl’?

– Upitne su posebno velike investicije. Tu je, naprimjer, i kompanija „Lidl“, koja već duže vrijeme traži sebi prostor na tržištu BiH. Oni bi sada trebali registrirati kompaniju, ali radit će na procjenama. „Lidl“ namjerava napraviti ne samo jednu investiciju, više njih je u planu, ali kako to uraditi kad nemamo uređen pravni sistem – pojasnio je Kutle.

Izvor: avaz

spot_img