7.7 C
Travnik
Petak, 19 travnja, 2024
NaslovnicaVijestiSavjeti za najbolji sendvič od tune koji ćete ikada probati

Savjeti za najbolji sendvič od tune koji ćete ikada probati

Imate li konzervu tune u kuhinji, od slasnog griza dijeli vas još tek pokoji sastojak i nešto malo truda, a rezultat je zarazno dobar…

Tuna sendvič je klasik koji uz samo nekoliko sastojak može proći kao brzinski ručak, no uz malo truda možete napraviti savršenstvo dostojno druženja (makar i na daljinu).

Izlijte višak ulja iz limenke tune pa je prebacite u posudu. Dodajte majoneze, senfa i sjeckanog peršina. Premažite kriške kruha ili tosta, dodajte tunu, ploške sira, sjeckane rajčice i kisele krastavce pa zapecite u pećnici, ili na tavi da se sir rastopi.

Pripremate li sendviče na tavi, tost prethodno s vanjske strane premažite maslacem kako bi se lijepo zapekao i bio hrskav. Kad se sir počne topiti, okrenite ga i ostavite još koju minutu. Dobar izbor sira za topljenje su primjerice mozzarella i cheddar.

Pravi kruh

Osim klasičnog tosta, poslužit će i tortilja, ali i rustikalne kriške kruha sa sjemenkama su dobar izbor. Izbjegavate li ugljikohidrate, možete pripremiti i oopsie ili “upsi” kruh – napravite snijeg od bjelanjaka i malo soli, a žumanjke izmiješajte s krem sirom i praškom za pecivo. Nježno umiješajte snijeg pa stavite u hrpicama na lim za pečenje. Pecite 25 minuta na 150 °C.

Umjesto kruha prolazi i palenta. Kukuruznu krupicu skuhajte u temeljcu ili vodi sa začinima i malo mlijeka ili naribanog sira pa izlijte u lim za pečenje. Kad se ohladi, narežite je na manje komade i zapecite u pećnici ili u vrućem ulju. 

Tajne sočnosti

Ne trebaju vam nužno sir i majoneza da bi sendviči bili sočni. Narezani luk, češnjak, mrkvu i papriku popržite na srednje jakoj vatri pa dodajte vode ili povrtnog temeljca te prema želji rajčice i kuhajte dok ne omekša, a tekućina se ne reducira. Potom ga izmiksajte i kad se umak malo ohladi, umiješajte komadiće tune i začine prema želji.

Kao zamjena za majonezu poslužit će i svježi sir ili pak domaći kajmak, a recept potražite ovdje.

Namaz od avokada također dobro paše uz tunu i pruža sočnost. Avokado zgnječite vilicom, dodajte mu začine i limetu ili limun, sitno nasjeckan luk, papar i listiće korijandra pa sve dobro promiješajte.

Odlučite li se ipak za majonezu uz komadiće tune, dodajte joj i krušne mrvice, rezultat će biti superukusan i flafast. 

Više okusa 

Volite li intenzivnije okuse, nemojte štedjeti na začinima. Tunu pomiješajte s kurkumom, đumbirom u prahu ili češnjakom u granulama. Za dašak egzotike dodajte i wasabija – prolazi i obični hren, a tko voli ljuto, može ubaciti i chilli, papar ili jalapeño papričice.

Mirisan dodatak je i blaga krema od češnjaka koju ćete dobiti tako da zapečete cijelu glavicu češnjaka u pećnici. Prethodno joj odrežite vrh, prelijte maslinovim uljem i zamotajte u foliju. Pecite u pećnici oko 45 minuta – možete i uz kakvo drugo jelo. Kad se malo ohladi, istisnite pečeni češnjak.

Sojin umak ili Worcestershire također su dobar dodatak tuni koji će dati i dodatnu dozu umamija.

Hrskava tekstura

Sjemenke bundeve mogu dati finu dozu hrskavosti vašem sendviču, a ubaciti možete i pokoji čips ili pak krušne mrvice. Dobroj teksturi doprinosi i hrskavo povrće, ali i kapari, masline – kao i hrskava slanina, ako ste dovoljno hrabri.

Izvor: punkufer

spot_img