Sjedite previše kod kuće, na poslu, ne krećete se? Svoje tijelo ugrožavate na mnogo načina

Gledanje televizije, sjedenje za kompjuterom, igranje igrica aktivnosti su koje nazivamo “sjedelačkim ponašanjem”. Ono dovodi do unutrašnje tjeskobe, anksioznosti, lošeg sna, lošeg metabolizma i društvene izolacije, prenosi B92.

Previše sjedenja dovodi i do lošeg držanja, te bolova u leđima, savijene kičme, veće napetosti u leđima, vratu, rukama i nogama. Povedite računa kada sate provodite ispred kompjutera – važno je da vam visina ekrana bude u nivou glave. Ako je ekran viši ili niži, glavu zbog pogleda, morate ili spuštati ili podizati.

Još jedna loša strana jeste gojenje. Ako jsedite previše, ne trošite dovoljno kalorija. Oni koji dane provode na nogama, u hodu, troše 1000 kalorija više od ljudi koji dan provode za računarom.

Previše sjedenja takođe rizik je za pojavu ugruška. Ugrušak se može pojaviti na bedru ili nozi, a ako se stvori u veni može putovati u srce i pluća te stvoriti plućnu emboliju što uzrokuje kratkoću daha, bolove u grudima, i u nekim slučajevima, tragičan ishod.

Stručnjaci iz klinike “Mayo” smatraju da gubimo otprilike dva sata života za svaki sat koji sjedimo. Sjedenje smatraju opasnijim od cigareta.

Zato, kako savjetuju zdravstveni radnici, više kretanja, šetanja, fizičke aktivnosti, rutinskog istezanja.

Izvor: srpska info / B92

Komentari

komentara