Proizvođačke cijene industrijskih proizvoda za ukupnu industriju BiH u januaru veće su za 0,3% nego u prethodnom mjesecu, te za 0,1% u odnosu na januar prošle godine, saopšteno je iz Agencije za statistiku BiH.

U januaru, u poređenju sa prethodnim mjesecom, proizvođačke cijene industrijskih proizvoda na domaćem tržištu zabilježile su rast od 0,1%, ali su za isto toliko niže u odnosu na januar prošle godine.

Proizvođačke cijene industrijskih proizvoda na stranom tržištu u januaru zabilježile su rast od 0,6% u odnosu na decembar lani, te povećanje od 0,3% u odnosu na isti prošlogodišnji mjesec.

U januaru, u poređenju sa prethodnim mjesecom, proizvođačke cijene industrijskih proizvoda porasle su u intermedijarnim proizvodima za 0,8%, te trajnim proizvodima za 0,1%, dok je pad zabilježen u energiji za 0,2% i kapitalnim proizvodima za 1%.

Proizvođačke cijene u januaru ove, u odnosu na isti mjesec 2020. godine, veće su u intermedijarnim proizvodima za jedan odsto i trajnim potrošačkim dobrima za 0,6%, dok je pad zabilježen u energiji za 0,6%, kapitalnim proizvodima za 0,3% i netrajnim proizvodima za 1,4%. 

Izvor: nezavisne

Komentari

komentara