3.3 C
Travnik
Petak, 19 travnja, 2024
NaslovnicaRegijaPridružila sve većoj grupi zemalja EU: Slovenija zaustavlja vakcinisanje AstraZenecom

Pridružila sve većoj grupi zemalja EU: Slovenija zaustavlja vakcinisanje AstraZenecom

I Slovenija se pridružila sve većoj grupi zemalja u Evropskoj uniji koje su odlučile privremeno zaustaviti vakcinisanje vakcinom AstraZenece protiv covida-19, potvrdio je večeras ministar zdravstva Janez Poklukar.

Poklukar je na nenajavljenoj konferenciji za novinare u Ljubljani kazao da je takva odluka donesena preventivno i iz opreza i da će vrijediti sve dok se o sigurnosti vakcina ne izjasni agencija za lijekove (EMA) Evropske unije, što se očekuje u utorak.
 
Odluka praktično znači da će oni koji su na vakcinisanje vakcinom AstraZenece bili naručeni u utorak biti cijepljeni kasnije, čim EMA donese svoju odluku, pojasnio je ministar.

Odluka Slovenije dolazi nakon što je zadnjih dana veći broj članica EU, među njima i Njemačka, Francuska i Italija, donio odluku o privremenom zaustavljanju vakcinisanja vakcinom AstraZenece nakon određenog broja slučajeva pojave krvnih ugrušaka kod osoba koje su bile vakcinisane premda uzročno-posljedična veza između vakcinisanja i zgrušavanja krvi nije potvrđena. Večeras je vakcinisanje AstraZenecom obustavila i Španija, i to na najmanje dvije sedmice, nakon jednog slučaja tromboze kod osobe koja je primila cjepivo i koja je hospitalizirana tokom vikenda.

Njemačka i Italija, koja je proširila obustavu na cijelu zemlju, donijele su odluke koje vrijede do daljnjega, a blokada AstraZenece u Francuskoj vrijedi najmanje 24 sata. Sve zemlje navode kako je potrebno izvršiti dodatne provjere o povezanosti vakcinisanja AstraZenecom i stvaranja ugrušaka u krvi, a Italija i Francuska spominju i kako čekaju novu reakciju EMA-e. EMA je poručila da će sutra dodatno razmotriti situaciju i da će u četvrtak sazvati izvanredni sastanak na tu temu.

Zadnje sedmice vakcinom AstraZenece u Sloveniji su se vakcinisali pedagoški radnici i odgojitelji. Nema izvještaja da je zabilježen neki slučaj stvaranja krvnih ugrušaka, ali je u više škola bilo teškoća s nastavom zbog nešto jačih imunoloških reakcija kod učitelja i odgojitelja, zbog čega su neki već naručeni na vakcinisanje to naknadno otkazali.

Epidemiologinja Mateja Logar još je jutros na konferenciji za novinare rekla da će se unatoč rezervama koje se javljaju u nekim evropskim državama vakcinisanje AstraZenecinom vakcinom u Sloveniji nastaviti i da su dobrobiti vakcinisanja mnogo bitnije od eventualnih pojačanih imunoloških reakcija nakon vakcinisanja, kao što su bol u mišićima, glavobolja i slični simptomi.

Izvor:  hayat.ba

spot_img