Nove mjere za sprečavanje širenja zaraze predložiće Institut za javno zdravstvo Republičkom štabu za vanredne situacije već sutra. Razmišlja se o vraćanju odluke da se, gdje je moguće, radi od kuće, i da maske na otvorenom, opet, budu obaveza. 

“Rast broja pozitivnih lica na dnevnom nivou naravno da nam stvara pretpostavke da u narednom periodu moramo izvesti modifikaciju samih epidemioloških mjera odnosno uvođenje novih. Pravci u kojima ćemo djelovati su sigurno one rizične tačke koje su identifikovane u prethodnom periodu, to je nošenje maske u zatvorenom prostoru, fizička distanca, maksimalan broj osoba u organizovanim okupljanima”, kaže Branislav Zeljković, direktor Instituta za javno zdravstvo.

Povećava se i broj onih koji moraju u bolnicu. Sve je više mladih sa težom kliničkom slikom. 

“Povećao se broj pacijenata koji dolaze na preglede, a nažalost i pacijenata koji moraju ostati na hospitalizaciji i koji trebaju potporu mehaničke ventilacije. Pacijenti koje vraćamo kućno liječenje se nakon par dana vraćaju na hospitalizaciju”, kaže direktor UKC-a, Vlado Đajić.

Nepoštovanja mjera dovelo je do pogrošanja epidemiološke situacije. Vakcinacija bi mogla da bude ugrožena. 

“Ukoliko mi kapacitete Domova zdravlja preusmjerimo ponovo u ari i kovid ambulante imaćemo problem sa samom realizacijom vakcinacije koja nam predstavlja jedan od glavnih alata za kontrolu same epidemije što svakako ne smijemo da dozvolimo i zbog toga moramo da vidimo kako i na koji način cijeli ovaj proces”, kaže ministar zdravlja Alen Šeranić.

Najteža situacija je u Banjaluci. 

“Pacijenti razvijaju sve teže kliničke slike, da se razbiljevaju sve mlađi pacijenti, da temeprature koje oni imaju traju i 10 dana i više što je jedna od zabrinjavajućih činjenica  da takve pacijente moramo konstantno svakodnevno zbrinjavati liječiti u našim kovid ambulantama”, kaže Nevena Todorović, direktor Doma zdravlja Banjaluka.

Osim novih mjera, na sutrašnjem sastanku razgovaraće se i o maksimalnom broju gostiju u ugostiteljskim objektima bez obzira na kvadraturu, kao i eventualnoj proslavi osmog marta.

Izvor: atv

Komentari

komentara