9 C
Travnik
Petak, 29 ožujka, 2024
NaslovnicaBiHPitanja koja muče mlade roditelje

Pitanja koja muče mlade roditelje

Većina novorođenčadi ima pomalo krive noge, ali to je posljedica fetalnog položaja.

1. Dobiva li moja beba dovoljno mlijeka?

– Dojena djeca uglavnom, s rijetkim izuzecima, dobivaju dovoljno mlijeka.

2. Je li razrooko i ima li krive noge?

– Normalno je da oči novorođenčadi s vremena na vrijeme postanu razroke. Ta pojava uglavnom spontano nestaje nakon četvrtog mjeseca života.

Većina novorođenčadi ima pomalo krive noge, ali to je posljedica fetalnog položaja u kojem je dijete bilo u stomaku. Djeci se oko druge godine te krive nogice isprave.

Bebu je nemoguće razmaziti

3. Hoću li razmaziti bebu?

– Pedijatri se slažu u tome da je bebu nemoguće razmaziti, naprosto zato što bebe stare do šest mjeseci nisu u stanju manipulirati drugim ljudima.

4. Kada ćemo se beba i ja naspavati?

– Bebe se bude svako tri do četiri sata. To znači da će i vaš san biti isprekidan pa je vrlo važno da se odmarate u vrijeme kada beba spava.

5. Je li bolje da beba spava na leđima ili stomaku?

– Najbolje je da beba spava okrenuta nastranu, jer tako neće moći zagnjuriti nosić u podlogu na kojoj spava, niti će se zagrcnuti sadržajem koji eventualno povrati.

6. Ima li grčeve beba koja stalno plače?

– Plač je način na koji bebe komuniciraju, odnosno tako izražavaju sve svoje potrebe. Međutim, roditelji često, kada beba plače iako su joj zadovoljene sve potrebe, tu reakciju povezuju s grčevima.

Ipak, grčevi počinju oko treće sedmice života i prestaju oko trećeg mjeseca. Ako beba često plače bez razloga, odvedite je pedijatru. Možda je u pitanju neki problem.

7. Je li noramlno da beba bljucka?

– Povremeno bljuckanje je uobičajeno. Neka djeca uvijek izbace malo mlijeka nakon svakog obroka, to je normalno i uzrokovano je nerazvijenošću probavnog sustava. Znajte da bljuckanje nije isto što i povraćanje.

Obavezna imunizacija

8. Može li vakcina štetiti djetetu?

– Ne! Imunizacija je najvažnija zdravstvena prevencija i obavezna je.

9. Kada dijete mora pregledati ljekar?

– Evo nekoliko općih pravila: ako je dijete uznemireno i ne možete ga smiriti, ako ne želi jesti, teško diše ili ako mu je temperatura viša od 38 stepeni, zovite ljekara.

10. Ima li smisla pitati pedijatra sve što me zanima, mada ta pitanja često nisu u vezi sa zdravljem?

– Nikako, jer je to jedina osoba koja će vam dati pravi odgovor na svako vaše pitanje.

Izvor: nezavisne/avaz

spot_img