(PRE)ČESTA konzumacija brze hrane povezana je s brojnim zdravstvenim problemima, od debljanja do kroničnih bolesti. Srećom, odustajanje od ove nezdrave navike moglo bi vam pomoći da na brzinu postanete zdraviji.

Evo što bi vam se moglo dogoditi ako prestanete konzumirati brzu hranu:

1. Mogli biste osjećati žudnju 

Ako ste se oslanjali na obroke koji su se bazirali na brzoj hrani, budite spremni na to da ćete na početku vjerojatno osjećati izraženu žudnju za takvom hranom.

Prema pregledu istraživanja iz 2017. godine objavljenom u časopisu Obesity, redovita konzumacija brze hrane bila je značajno povezana sa žudnjom za hranom, ali ta se žudnja nakon izbacivanja brze hrane s vremenom smanjila.

2. Mogla bi se povećati želja za zdravim namirnicama

“Promijenit će se okusni pupoljci i apetit, a za to će biti zaslužni vaši crijevni mikrobi. Zamjena brze hrane zdravim alternativama može nahraniti dobre crijevne bakterije i pomoći im u rastu. To će zauzvrat potaknuti vašu želju za prirodnim, cjelovitim namirnicama”, kaže znanstvenica mr. sc. Sofia Popov, osnivačica tvrtke GUTXY.

3. Smanjit ćete rizik od kardiovaskularnih bolesti

Većina brze hrane, od hamburgera do pržene piletine, sadrži puno masti, natrija i kalorija, što s vremenom može pridonijeti razvoju srčanih bolesti. Zato vam odbacivanje brze hrane može pomoći smanjiti rizik od tih bolesti.

Prema studiji iz 2012. objavljenoj u časopisu Circulation, konzumacija brze hrane je povezana sa smrću od koronarne bolesti, ali izbacivanje te hrane može smanjiti rizik od kardiovaskularnih bolesti. 

4. Smanjit ćete i rizik od dijabetesa

Ista studija iz 2012. objavljena u časopisu Circulation pokazala je da je konzumacija brze hrane značajno povezana s razvojem dijabetesa tipa 2. Oni koji su jeli brzu hranu dva ili više puta tjedno povećali su rizik od razvoja dijabetesa tipa 2 za 27 posto. Međutim, odbacivanjem takve nezdrave hrane možete dugoročno pomoći očuvanju svog zdravlja.

5. Smanjit ćete rizik od Alzheimera

Dugoročno gledano, zbog konzumacije brze hrane mogu se “dogoditi strukturne promjene u mozgu koje utječu na naše pamćenje”, kaže dr. Monisha Bhanote.

Studija iz 2019. godine, koju su proveli istraživači s australskog katoličkog sveučilišta, čak je otkrila da je konzumacija brze hrane povezana s različitim oblicima demencije, uključujući Alzheimerovu bolest. 

6. Bit ćete bolje raspoloženi

U studiji iz 2011. objavljenoj u Public Health Nutrition navedeno je da je konzumacija brze hrane značajno povezana s razvojem depresije.

“Brza hrana može ometati adekvatnu proizvodnju neurotransmitera koji utječu na mentalno zdravlje”, kaže Bhanote, koja objašnjava da to može narušiti čovjekovo raspoloženje.

7. Vjerojatno ćete smršavjeti

Studija iz 2018. objavljena u časopisu Preventive Medicine and Hygiene otkrila je vezu između konzumacije brze hrane i pretilosti. Također, istraživanje među školarcima iz 2014. pokazalo je da su, bez obzira na socioekonomski status, pretilost i konzumacija brze hrane bili značajno povezani, prenosi Eat This, Not That.

“Odbacivanje ove hrane može vam pomoći da izgubite kilograme, smanjite razinu šećera u krvi i poboljšate mentalno zdravlje – pogotovo ako je zamijenite hranom s protuupalnim djelovanjem poput voća i povrća”, kaže nutricionistica Heather Hanks. 

Izvor: index.hr

Komentari

komentara