DOBRO opskrbljena kuhinja olakšava svakodnevnu pripremu hrane. Mnogi se pitaju čime napuniti hladnjak i ostavu ako imaju dijagnosticiran dijabetes.

“Ako razmišljate koju hranu ograničiti, možete se osjećati zakinuto. Bolje se usredotočiti na mnogo ukusnih namirnica koje su korisne za vas i koje možete dodati svojoj prehrani, a koje će vam pomoći u upravljanju šećerom u krvi”, kaže dijetetičarka Martha McKittrick.

Za časopis Men’s Health popisala je koje namirnice preporučuju stručnjaci. Svaka od njih zaslužuje mjesto u kuhinji dijabetičara.

Cjelovite žitarice

Smeđa riža, kvinoja, zob ili ječam su namirnice bogate ugljikohidratima, ali i vlaknima. Zbog toga imaju manji utjecaj na šećer u krvi jer se probavljaju sporije u usporedbi s rafiniranim ugljikohidratima koji sadrže malo vlakana, ističe Lori Zanini, autorica knjige The Diabetes Cookbook and Meal Plan for the Newly Diagnosed.

Ipak, pripazite na veličinu porcije. Jedna porcija žitarica od cjelovitog zrna (oko trećine šalice kuhane namirnice), sadrži 15 grama ugljikohidrata.

Jaja

Bez obzira na to volite li ga u obliku omleta, poširano ili tvrdo kuhano, jaje je namirnica bogata proteinima, koja podržava mršavljenje stabiliziranjem šećera u krvi i suzbijanjem hormona gladi, kaže McKittrick.

To je dobra vijest jer ako imate dijabetes, gubitak samo pet kilograma može vam poboljšati razinu glukoze u krvi, pa čak i smanjiti potrebu za lijekovima, tvrdi Američko udruženje za dijabetes.

Slatki krumpir

Slatki krumpir je još jedan izvor ugljikohidrata pogodan za dijabetičare. Batat je i izvor vitamina A, za koji neki sugeriraju da bi mogao poboljšati funkciju stanica koje proizvode inzulin, navodi studija objavljena u časopisu Endocrine Journal.

Masna riba

U masnu ribu ubrajaju se losos, haringa, srdela, skuša, pastrva i tuna. Ova riba smanjuje rizik od srčanih bolesti i sprječava upalu, tvrdi Zanini.

Masna riba možda može zaštititi vaše oči od komplikacija povezanih s dijabetesom. Jedenje dvije porcije ribe veže se za 50 posto niži rizik od dijabetičke retinopatije, stoji u nedavnoj studiji objavljenoj u časopisu JAMA.

Zeleno lisnato povrće

Povrće poput špinata, kelja i blitve je izuzetno niskokalorično, a puno hranjivih sastojaka, što ga čini obaveznim sastojkom jelovnika dijabetičara. 

“Zeleno lisnato povrće može smanjiti rizik od dijabetesa tipa 2 zbog visoke koncentracije polifenola i vitamina C. Oba sastojka imaju antioksidativna svojstva”, kaže McKittrick. Također je bogato magnezijem, mineralom za koji je dokazano da pomaže u borbi protiv rezistencije na inzulin.

Avokado

Ovo voće je izvor masti zdravih za srce. Avokado je bogat i vlaknima, koja pomažu spriječiti skokove inzulina usporavajući rast i pad šećera u krvi, napominje McKittrick. 

Grah

Vlakna i proteini u grahu pomažu u održavanju šećera u krvi stabilnim, ističe Zanini.

Grčki jogurt

Grčki jogurt sadrži više bjelančevina i manje ugljikohidrata od uobičajenog jogurta.

“Ovaj veći udio bjelančevina može osigurati dulji osjećaj sitosti i uzrokovati manji porast šećera u krvi”, kaže McKittrick.

Svakako odaberite običnu vrstu umjesto aromatiziranih, koje sadrže dodani šećer i dodatne ugljikohidrate.

“Dodajte malo vlastitog voća po izboru ako želite slatkoću”, sugerira McKittrick.

Bobičasto voće

Bobičasto voće odlično je za zadovoljavanje želje za slatkim, a nudi malu dozu šećera. Osim toga, ono je prepuno vlakana i antioksidansa. 

Orašasti plodovi

Pri ruci neka vam uvijek budu neslani orašasti plodovi. Oni sadrže proteine, vlakna i zdrave masti, kao i magnezij. Držite se jedne porcije, što znači oko 24 badema ili 18 srednjih indijskih oraščića.

Cimet

Možete ga dodati zobenim pahuljicama, jogurtu i kavi, a dat će svakom jelu slatkoću i to bez dodanog šećera. Uz to, cimet poboljšava razinu glukoze u krvi usporavajući apsorpciju ugljikohidrata i olakšavajući stanicama da apsorbiraju inzulin, objašnjava McKittrick.

Izvor: index.hr

Komentari

komentara