Premijer Federacije BiH /FBiH/ Fadil Novalić usaglasio je danas sa kantonalnim premijerima da je prioritetno da se pomogne zdravstvenim ustanovama u FBiH, te usvoje zajedničke mjere o ograničenom kretanju roba i ljudi.

O ovome, kao i ostalim konkretnim prijedlozima kantona, preporuke će sutra ujutro pripremiti premijer Novalić, te ih u dogovoru s Kriznim štabom uputiti na usvajanje Vladi Federacije.

Usljed povećanja broja oboljelih u svim kantonima su pooštrene mjere u skladu
sa preporukama kriznih štabova, ali situacija nije ista u svim kantonima, navodi se u saopšenju Vlade FBiH nakon onlajn sastanka Novalića i njegovih zamjenika Jelke Milićević i Veska Drljače sa kantonalnim premijerima.

Premijeri kantona su, iznoseći najnovije podatke o broju oboljelih ukazali da se radi o povećanom broju pacijenata kojima je neophodna hospitalizacija, dok broj zaraženih u većini kantona još nije dostigao broj zaraženih koji je u FBiH bio najveći u vrijeme drugog talasa pandemije, krajem novembra prošle godine.

Premijer Hercegovačko-neretvanskog kantona Nevenko Herceg predložio je da se na nivou FBiH usklade mjere u ograničenju kretanja roba i ljudi, odnosno da se pokuša uskladiti rad ugostiteljskih objekata zbog “prelijevanja ljudi iz kantona u kanton” što doprinosi povećanju širenja zaraze virusom korona, a ostale mjere da donose kantoni u dogovoru s kriznim štabovima, a što su podržali i ostali učesnici sastanka.

Zbog velikog pritiska na bolnice, pogotovo u Bosanskopodrinjskom kantonu, Srednjobosanskom i Sarajevskom kantonu, ukazano je na potrebe stručnog kadra, određenih lijekova i medicinske opreme, ali i na eventualne probleme s dovoljnim količinama kiseonika.

Na sastanku je razgovarano o pooštravanju mjera i zatvaranju, te sprovođenju izrečenih mjera. “Većina premijera saglasila se da bi potpuno zatvaranje dovelo do nesagledivih ekonomskih posljedica i otpuštanja radnika”, ističe se u saopštenju.

Sastanci premijera i zamjenika premijera FBiH, kako je danas dogovoreno, održavaće se svakog ponedjeljka s kantonalnim premijerima, kako bi se odluke donosile sinhronizovano i kako bi jedni drugima pomagali, a sve s ciljem prevazilaženja teške situacije uzrokovane pandemijom koronavirusa.

Izvor: glas srpske

Komentari

komentara