Fadil Novalić, premijer Federacije BiH, rekao je da FBiH ima vanrednu situaciju, povećan je broj zaraženih i ne znaju šta će se desiti.

“Raspravljali smo šta dalje, o epidemiološkim mjerama i o vakcinama”, kazao je Novalić, dodavši da ova situacija podsjeća na onu 16. marta prošle godine kada su se sastali svi premijeri u kantonima FBiH.

Mirsad Kacila, predsjednik Odbora za zdravstvo u ime Parlamenta FBiH, kaže da je porast zaraženih sve veći i veći i da je ono što građani treba da znaju šta dalje s obzirom na vapaje iz bolnica da pacijenti leže po hodnicima.

“Mnogo kolega je zaraženo koronom i smatram da mora postojati adekvatnija reakcija svih nivoa vlasti u FBiH. Vi mora da znate da neke zemlje u svijetu s neuporedivo manjim brojem oboljelih imaju oštrije mjere. Neophodno je reagirati jer ne znam gdje će pacijenti koji su oboljeli, a svaki dan nas bombarduju novim sojevima koji su opasniji za ljude. Upozorenja prema građanima moraju biti oštrija i efikasnija”, rekao je Kacila.

Što se tiče nabavke vakcine Kacila kaže da je realno da danas FBiH nema vakcinu.

“Slika je konfuzna, ne zna se ko je odgovoran. Država nije uradila posao i ne treba da čekamo da to uradi neko ko neće i ko je nesposoban i smatram da je neophodno da se formra tijelo koje će to uraditi. Ljekar sam i svakodnevno se susrećem s ovim problemima”, kazao je Kacila.

Goran Čerkez, iz Kriznog štaba FBiH, rekao je da je danas situacija dramatična i da se svi maksimalno moramo uozbiljiti, jer nastavak nas vodi do situacija koje su se dešavale u Španiji i Italiji.

“Žao mi je što smo došli u sitaciju da o tome govorimo. Moram reći da trenutnu epidemiološku situaciju ne možemo povezivati s vakcinacijom i to se vidi iz procesa u Srbiji, koja je najviše vakcinisala, a doživljava četvrti val”, kazao je Čerkez i dodao da je  kod nabavke vakcina zakazao jedini nadležni organ, a to je država.

Dodao je da je važno učiniti sve kako bi se zaštitio zdravstveni sistem.

“Limitirano je snabdijevanje kiseonikom, limitiran je broj profesionalaca. Vidjećete da je situacija ispred domova zdravlja haotična”, kazao je Čerkez, te dodao da je zahtijvano da svi kantoni pojačaju testiranje.

Ističe da se u Zeničko-dobojskom kantonu, u Mostaru, situacija dramatično pogoršava.

“Pozivamo sve građane, privredne subjekte da sprovode mjere koje su na snazi. Osmi mart je blizu nikakva slavlja, nikakvi skupovi ne dolaze u obzir. Lokdaun nam je na pragu ako ovako nastavimo”, rekao je Čerkez.

Novalić je rekao da postoji velika mogućnost da se, ukoliko nastavi rast, Federacija ide u lokdaun, ali to je zadnja opcija, naveo je.

On je rekao da Kanton Sarajevo ima najveći problem, a Edin Forto, premijer KS, napustio je sastanak.

Federacija BiH će formirati ad hok tijelo koje će biti pri Ministarstvu zdravlja i koje će pokušati sve da se nabave vakcine.

Izvor: nezavisne

Komentari

komentara