12 C
Travnik
Utorak, 16 travnja, 2024
NaslovnicaBiHNA STRANU NEUGODAN MIRIS! Evo zašto, ali i kako jesti sirovi češnjak

NA STRANU NEUGODAN MIRIS! Evo zašto, ali i kako jesti sirovi češnjak

Za onaj dio populacije koji češnjak smatra ukusnom namirnicom, nije potrebno dodatno isticati njegove blagodati, no za većinu ljudi koji ne misle isto, pomoći će ukoliko istaknemo njegove dobrobiti koje nadilaze njegov nesnosan miris.

Češnjak naime snižava kolesterol u krvi, zaključuju stručnjaci, no drugi tu tvrdnju opovrgavaju. Tijekom godina naime objavljeno je nekoliko studija, a znanstvenici se ne mogu dogovoriti je li ovaj začin zaista i djelotvoran po tom pitanju, no smatraju kako ne može škoditi ukoliko nekoliko češnjeva uključite u svoj tjedni plan prehrane.

S druge strane, češnjak je odličan za održavanje zdrave razine krvnog tlaka, a olakšava i simptome prehlade. Osim toga, češnjak sadrži i antiupalna svojstva i ojačava imunitet.

U konačnici, unatoč malom pakiranju, češnjak je bogat vitaminom B i C, ali i magnanom, selenijumom, željezom i kalijem. Štoviše, ukoliko se češnjak nareže, on otpušta alicin, organski spoj zbog kojeg je češnjak jedno od ključnih antiupalnih sredstava.

No, kako jesti svježi češnjak?

Zbog toga što se svi “dobri” spojevi u češnjaku razbijaju na temperaturi od 60 stupnjeva, preporuča se dodavanje ovog začina na kraju pripreme obroka. Neovisno radi li se o toplom ili hladnom jelu, potrebno je samo narezati češnjak i dodati ga jelu, ali je važno da se jelo ne vraća na vatru nakon toga.

Nadalje, češnjak možete i samljeti i dodati u salatu ili pak ga usitniti te njime začiniti tost s avokadom. Naposljetku, ukoliko radite vlastite umake za grickalice, češnjak će svakako pojačati okus istih.

Izvir: dnevno.hr

spot_img