7.1 C
Travnik
Četvrtak, 18 travnja, 2024
NaslovnicaBiHMuškarcima smeta kada je žena finansijski superiornija osoba u vezi

Muškarcima smeta kada je žena finansijski superiornija osoba u vezi

Nije tajna da novac u vezi igra važnu ulogu, ali nova istraživanja pokazala su da je finansijska situacija u vezama kompleksnija nego što se to prije mislilo.

naučno dokazano

Izgleda da su muškarci pod većim stresom, ne samo kada oni nisu ti koji izdržavaju porodicu, već i kada žena financijski pridonosi kućnom budžetu više od 40 posto. Kulturološka ideja muškosti je jedan od najvećih krivaca za ovu situaciju”, prenosi Bright Side.

Što je veća ekonomska neovisnost, veći je stres

Studija provedena na University of Bath tvrdi da se kod muškaraca stres povećava kada žena pridonosi kućnom budžetu više od 40 posto. Ako muškarac financijski ovisi o ženi, razina psiholoških poremećaja od kojih može oboljeti je veća.

Zaključak je donesen nakon što su izvadili i analizirali podatke iz druge studije koja je provedena u Americi, u kojoj je praćen život preko 6.000 heteroseksualnih parova, koji su duže od 15 godina u braku ili žive zajedno. Uračunate su razine stresa koje su se temeljene na osjećajima tuge, anksioznosti, nemira, beznadežnosti i osjećaja bezvrijednosti.

Ideja muškosti i moć neravnoteže

Generacijama unazad, u mnogim kulturama, od muškarca se očekivalo da bude glava porodice, onaj koji će donositi novac u dom. Muškost je usko povezana s ispunjavanjem tog očekivanja. Sad kad su suočeni s promjenom u kojoj žene zarađuju više, muškarci mogu osjetiti veću količinu stresa”, istaknula je Joanna Syrda, učesnica studije.

Kada se u vezi nalazi velika finansijska neravnoteža, to može uticati na odluke koje ljudi donose na dnevnoj razini ili načinu na koji štede, kao i na odluke u vezi s eventualnim prekidom veze, gdje se osobe s manjim primanjima mogu osjetiti financijski ranjivijim pa će početi razmišljati o razvodu ili odvajanju.

Svako pravilo ima iznimku

Postoji i iznimka od ovog izravnog povezivanja stresa kod muškaraca i njihovog finansijskog doprinosa porodičnom životu. Ovo pravilo vrijedi kada žene i prije braka ili zajedničkog života, zarađuju više od muškarca. U ovom slučaju, postojeća i potencijalna razlika u primanjima, ustanovljena je unaprijed i to može dovesti do izostanka dodatnog stresa kod muškaraca.

Odnos prihoda je važan

Istraživanje je otkrilo i da je za muškarce jako stresno kada su jedini koji finansijski pridonose domaćinstvu. Ne u mjeri, u kojoj ih stresira kada zarađuju manje od žene, ali značajno povećava razinu stresa. Razlog pojave povećanog stresa i anksioznosti je, pritisak i odgovornost, koju muškarci imaju kao jedini finansijski stabilni članovi porodice.

Upravo iz tih razloga, postoji još jedan važan zaključak: muškarci su sretniji kada oba partnera finansijski pridonose kućnom budžetu, ali kada su oni ti koji izdržavaju porodicu. Savršena proporcija doprinosa je 60 posto prema otprilike 40 posto koje treba žena pridonijeti jer sve što prijeđe taj postotak stvara probleme.

Spor napredak u eliminiranju razlike u plaćanju između muškaraca i žena

Globalni izvještaj o razlici u plaćanju između muškaraca i žena, Svjetskog ekonomskog foruma za 2018. godinu, indicirao je da razlika i dalje postoji. Iako se situacija u 89 zemalja od ukupno 144 poboljšala, ovim tempom bit će potrebno 200 godina da dođe do izjednačenja. Zemlje koje su napravile najveći progres prema jednakosti su Island, Norveška, Švedska i Finska.

(Klix)

spot_img