Mikrosatelit ESAIL za sigurnost plovidbe na morima u jednom je danu prikupio više od dva milijuna poruka sa 70.000 brodova, objavila je Europska svemirska agencija (European Space Agency ESA). Razmjenjujući toliko poruka u jednom danu ESAIL se pokazao boljim za 15 do 20 posto od slijedećeg najboljeg satelita za razmjenu radijskih poruka s brodova.

ESAIL prati brodove širom svijeta, omogućuje im razmjenu radio poruka čak i na pučini gdje nema dometa odašiljača sa Zemlje. Satelit omogućuje industriji, pomorski kontrolama i vladama nadzor plovidbe te kontrolu ribolova, brodskim flotama omogućuje upravljanje, zaštitu okoliša…

Performanse satelita optimizirane su korištenjem prilagodljive obrade na brodu i na zemlji kako bi se maksimalizirao broj otkrivenih brodskih poruka u područjima s velikim prometom, poput Sjevernog i Južnog kineskog mora.

ESA-in mikrosatelit ESAIL proširuje paletu proizvoda LuxSpace iz Luksemburg koristeći inovativne tehnologije za sljedeću generaciju svemirske identifikacije i globalnog praćenja brodova. Prvu misiju koja je lansirana razvio je LuxSpace kao glavni dobavljač satelita, a njome upravlja premijer PrimeEarth of Canada.

ESAIL će poboljšati postojeću satelitsku konstelaciju SAT-AIS-a exactEarth. Sadrži napredne antene i sposobnosti obrade signala, što joj omogućuje široke podatke primljene s brodova za obradu na zemlji.

Satelit je dizajniran u klasi od 100 kg i 100 W kako bi obrađivao velike količine AIS poruka i podataka, a i dalje bio prikladan za isplative mogućnosti zajedničkog lansiranja. Dovoljno je fleksibilan za raspoređivanje na različitim visinama i nagibima orbite i kompatibilan je s mnogim lanserima.

Njegov operater exaEarth integrira ESAIL u svoju flotu satelita, koji pružaju pomorske usluge kupcima, uključujući agencije za ribarstvo, carinu, potragu i spašavanje i zaštitu okoliša, kao i Europsku agenciju za pomorsku sigurnost. (ilustracija exactEarth)

Izvor: mreza.bug.hr

Komentari

komentara