Ako ste kupili nekoliko kilograma kafe više nego što vam je potrebno za mjesec dana, ostavićete je negdje prije nego što vam zatreba, zar ne? Zvuči logično ali da li ste ikad razmišljali o tome da li kava može da se pokvari?

Da li je bezbijedno piti kavu nakon isteka njenog roka trajanja?

Imamo dobre i loše vijesti –  ne, kava ne može da se pokvari, kao kruh ili banana… Čak ni ispijanje kave kojoj je istekao rok trajanja neće vam donijeti stomačne probleme, iako za njen dobar ukus u tom slučaju nema garancija.

Međutim bilo kava u zrnu ili samljevena, jednom kada vlažna ne može ponovo biti upotrebljena. Takva kava može da se pokvari, odnosno da se ubuđa.

Spomenuli smo i loše vijesti.

One se ogledaju u gubitku kvaliteta kave. Kiseonik je neprijatelj broj jedan pečenih zrna kave. Vremenom, izlaganje kave u zrnu ili prahu vazduhu učiniće da kava izgubi svoj ukus i intenzitet. Iako dakle tehnički gledano, zrna kave se neće pokvariti u roku od 3-4 sedmice, mljevenu kavu je ipak najbolje popiti u roku od dvije sedmice, od momenta otvaranja.

Kako spriječiti kavu da se pokvari?

Održavanje svježine zrna kave svodi se na pravilno skladištenje. Kavu je potrebno držati u hermetički zatvorenoj posudi u što manjem dodiru sa kiseonikom. Ako kavu držite u njenom originalnom pakovanju, pobrinite se da ste prije zatvaranja kesice, izbacili sav vazduh iz nje. Svakako kavu je potrebno držati dalje od izvora tečnosti, toplote i sunčeve svjetlosti.

Kavu u originalnom pakovanju možete da držite u zamrzivaču do momenta kada odlučite da je koristite, dok je frižider opcija koju bi trebalo da zaobiđete jer je kava poznati upijač mirisa.

(Ljepota&Zdravlje)

Komentari

komentara